Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση στις Κυκλάδες με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που υλοποιούνται στη χώρα.
Μετά τη Φολέγανδρο, σειρά παίρνουν η Σαντορίνη, η Μήλος και η Σέριφος, με στόχο την ολοκλήρωση της τελευταίας φάσης έως το τέλος του 2026 ή τις αρχές του 2027.
Το έργο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο ηλεκτροδότησης των νησιών, περιορίζοντας την εξάρτησή τους από τις τοπικές μονάδες παραγωγής που χρησιμοποιούν πετρέλαιο.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα συμβάλει στον περιορισμό του κόστους που επιβαρύνει τους καταναλωτές σε ολόκληρη τη χώρα.
Η τελευταία φάση της διασύνδεσης αποτελεί επένδυση ύψους περίπου 385,7 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων υποβρύχιων καλωδίων, καθώς και τις απαραίτητες υποδομές υψηλής τάσης.
Η Φολέγανδρος συνδέθηκε, ακολουθούν τρία νησιά
Ήδη από τις 19 Οκτωβρίου, η Φολέγανδρος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Νάξου και Σαντορίνης, όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ.
Η Σαντορίνη αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο σύστημα μέσα στον Νοέμβριο, ενώ θα ακολουθήσουν η Μήλος και η Σέριφος. Ο επίσημος προγραμματισμός προβλέπει ολοκλήρωση έως τον Δεκέμβριο του 2026, αν και δεν αποκλείεται οι τελευταίες διαδικασίες να επεκταθούν στις αρχές του 2027.
Το νέο δίκτυο περιλαμβάνει περίπου 355 χιλιόμετρα υποβρύχιων καλωδίων και τέσσερις σύγχρονους υποσταθμούς, δημιουργώντας έναν πρόσθετο δρόμο τροφοδοσίας των Κυκλάδων από το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης.
Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ρεύματος
Το μεγαλύτερο οικονομικό όφελος προκύπτει από τον περιορισμό της ακριβής ηλεκτροπαραγωγής με πετρέλαιο στα νησιά. Το κόστος αυτό καλύπτεται σε σημαντικό βαθμό μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Με τις διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης, η ετήσια εξοικονόμηση εκτιμάται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περιθώριο για μείωση των σχετικών επιβαρύνσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάζεται στο δημοσίευμα του iefimerida, προβλέπεται μείωση κατά 50% στη χρέωση ΥΚΩ της πρώτης οικιακής κλίμακας από τον Ιανουάριο του 2027. Αυτό δεν σημαίνει αντίστοιχη μείωση 50% στο σύνολο του λογαριασμού, καθώς οι ΥΚΩ αποτελούν μόνο μία από τις επιμέρους χρεώσεις.
Λιγότερο πετρέλαιο, περισσότερες ανανεώσιμες πηγές
Πέρα από την οικονομική διάσταση, η διασύνδεση αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς θα μειωθεί η ανάγκη λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών.
Παράλληλα, η αυξημένη μεταφορική ικανότητα του δικτύου θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς τους περιορισμούς που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα τα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα.
Διαβάστε ακόμη:
- Στημένοι αγώνες στο μπάσκετ: Οι καταγγελίες που άνοιξαν τον δρόμο για τις συλλήψεις
- Φέσσας στη Fourlis: Τα μετρητά της ACS στην Trade Estates αντί για δημόσια πρόταση
- Συναγερμός στην ΕΥΠ: 1 εκατ. μετανάστες στο Τομπρούκ και υβριδική απειλή στην Κρήτη
- Πόρισμα για ιατρείο Καρυστιανού: Αντιδεοντολογικός και μη θεραπευτικός ο βιοσυντονισμός