Την ανάγκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογή αρχηγού από τη βάση και σε τακτικό συνέδριο τον Ιανουάριο επανέφερε με ένταση ο Παύλος Πολάκης, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο βουλευτής Χανίων αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του σημερινού μοντέλου συλλογικής ηγεσίας και περιέγραψε την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ ως ζήτημα πολιτικής επιβίωσης.

«Σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχει αρχηγός»

Ο Παύλος Πολάκης διευκρίνισε ότι δεν απορρίπτει συνολικά τη συλλογική λειτουργία ενός κόμματος, υποστήριξε όμως ότι στις κρίσιμες στιγμές πρέπει να υπάρχει ένα πρόσωπο που να αναλαμβάνει την ευθύνη των αποφάσεων.

«Σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχει αρχηγός», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «κάποιος πρέπει να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις».

Η θέση του αποτελεί συνέχεια της πρότασης που είχε καταθέσει ήδη στην Πολιτική Γραμματεία για επιτάχυνση των εσωκομματικών διαδικασιών.

«Εδώ μιλάμε για κατάσταση επιβίωσης»

Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν όταν αναφέρθηκε στη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος.

«Εδώ μιλάμε για μία κατάσταση επιβίωσης», είπε, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρουσιάζει αυξανόμενη πολιτική επιρροή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ο ίδιος επικαλέστηκε, το κόμμα βρισκόταν στο 1,2% στις δημοσκοπήσεις στην προηγούμενη φάση, ενώ σήμερα, υπό το μοντέλο συλλογικής ηγεσίας, ο μέσος όρος κινείται περίπου στο 1,44%.

Για τον Παύλο Πολάκη, επομένως, η σημερινή κατάσταση δεν συνιστά ουσιαστική ανάκαμψη. «Δεν περπατάει το πράγμα», ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Αιχμές και για Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Ο βουλευτής Χανίων άνοιξε παράλληλα τη συζήτηση για το σύνολο του χώρου της Κεντροαριστεράς, υποστηρίζοντας ότι ούτε ο Αλέξης Τσίπρας ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορούν, με τα σημερινά δεδομένα, να συγκροτήσουν πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα.

Κατά την εκτίμησή του, το πρόβλημα βρίσκεται στην απουσία προγράμματος που να εκφράζει, όπως είπε, πραγματικά λαϊκά αιτήματα και ανάγκες.

Συνέδριο τον Ιανουάριο και κάλπες μία εβδομάδα μετά

Η πρόταση Πολάκη είναι συγκεκριμένη: τακτικό συνέδριο τον Ιανουάριο, στο οποίο θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία, και αμέσως μετά προσφυγή στη βάση.

Όπως πρότεινε, μέσα σε μία εβδομάδα από το συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκλογή τόσο νέου αρχηγού όσο και νέας Κεντρικής Επιτροπής.

«Αυτό μπορεί να αναστρέψει την πορεία του κόμματος. Αλλιώς δεν μπορεί αυτό το πράγμα να αναταχθεί», κατέληξε.

Η πρότασή του, πάντως, δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει πλειοψηφική στήριξη στα κομματικά όργανα, με στελέχη όπως η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς να τάσσονται υπέρ της διατήρησης της συλλογικής ηγεσίας και του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Η παρέμβαση Πολάκη δείχνει, έτσι, ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έχει κλείσει, αλλά μεταφέρεται πλέον ανοιχτά στο εσωτερικό των ανώτερων κομματικών οργάνων.

Διαβάστε ακόμη: