Στηρίζουμε την κοινωνία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης. «Ασφαλώς η διεθνής ενεργειακή κρίση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Το παρακολουθούμε από κοντά και παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται», τονίζει σε συνέντευξή του στη RealNews.
Παράλληλα, υπενθυμίζει, «κάναμε παρέμβαση την άνοιξη όταν εκτοξεύθηκαν οι τιμές των καυσίμων, επανήλθαμε όταν υπήρξε νέα κλιμάκωση, με τη στήριξη να συνεχίζεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, θα ήθελα να υπενθυμίσω τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το μπλε τιμολόγιο, που η τιμή του είναι στα επίπεδα προ κρίσης, καθώς και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξη της αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενη από ΑΠΕ, που αποδεδειγμένα συνδέεται με καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.
Αναφερόμενος στο πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσε ότι «θα κάνουμε παρέμβαση από την 1η Οκτωβρίου … Σε κάθε περίπτωση, η όποια στήριξη δοθεί θα είναι στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή, ελπίζω ότι, αν υπάρξει ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα όποια προβλήματα στη λήψη αποφάσεων, θα προβεί στις αναγκαίες πρωτοβουλίες, όπως έκανε και στην ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας».
Σε ερώτηση για το επίδομα ανεργίας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραπέμπει στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Υπάρχουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής της κυβέρνησης, πρώτα από όλα με τον σημαντικό περιορισμό της ανεργίας. Αυτό είναι κατεξοχήν κοινωνική πολιτική. Αλλά, επίσης, και μια πολιτική στήριξης των πραγματικά ευάλωτων στην κοινωνία μας, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές».
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι «είναι ένα ευρωπαϊκό έργο στρατηγικής σημασίας και εργαζόμαστε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθησή του». «Η συμμετοχή της γαλλικής εταιρίας Μeridiam ενισχύει τις προοπτικές αυτού του έργου», καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
