Το νέο πολιτικό εγχείρημα του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να περνά από τη φάση των συζητήσεων στη φάση της οργάνωσης.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, πιθανότατα στις 15 του μήνα, αναμένεται –σύμφωνα με πληροφορίες– να γίνουν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του πρώην πρωθυπουργού στο κέντρο της Αθήνας, πάνω από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Και αν οι συνεργάτες του αποφεύγουν ακόμη τις επιβεβαιώσεις, η κινητικότητα γύρω από το εγχείρημα είναι εμφανής.

Ο Μάριος Σαλμάς έχει ήδη δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα, ενώ ο Κώστας Τζαβάρας φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Μόνο που εκεί έχει ήδη αρχίσει το πρώτο παρασκηνιακό… τζαρτζάρισμα. Ο Τζαβάρας φέρεται να βλέπει τον εαυτό του στην κορυφή της λίστας, αλλά την ίδια θέση φέρεται να επιθυμεί και ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης.

Το νέο κόμμα δεν έχει ακόμη στηθεί και οι πρώτες μάχες για τις καρέκλες έχουν ήδη αρχίσει.

Ο Μητσοτάκης στήνει τα ψηφοδέλτια – Φλωρίδης και Σχοινάς στο κάδρο της Θεσσαλονίκης

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέφυγε στη Θεσσαλονίκη να ανοίξει τα χαρτιά του για τα ψηφοδέλτια, όμως όσα είπε ήταν αρκετά για να ανάψουν φωτιές στο παρασκήνιο. Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προσωπικό στόχο η ΝΔ να καταγράψει το 2027 στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχο ποσοστό με το πανελλαδικό, ενώ παράλληλα μίλησε για «πολύ ανταγωνιστικά» ψηφοδέλτια.

Με απλά λόγια, το μήνυμα ήταν σαφές: θέλει δυνατά ονόματα και δεν σκοπεύει να αφήσει τις λίστες στην τύχη τους.

Και εδώ μπαίνουν στο κάδρο ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Για τον πρώτο, οι πληροφορίες λένε ότι η απάντηση μπορεί να έρθει νωρίτερα. Ο δεύτερος κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του.

Το παιχνίδι, πάντως, έχει ήδη αρχίσει. Και στη Θεσσαλονίκη το ψηφοδέλτιο της ΝΔ αναμένεται να γίνει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτικές μάχες πριν από τις κάλπες.

Τρεις Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ; Ο φόβος της οικογενειοκρατίας και ο πονοκέφαλος Ανδρουλάκη

Μπορεί το όνομα Παπανδρέου να παραμένει ισχυρό στο ΠΑΣΟΚ, όμως ακριβώς αυτό φαίνεται να δημιουργεί και τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο στη Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανή υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο δεν αντιμετωπίζεται από όλους με ενθουσιασμό.

Ο λόγος; Αν τελικά προστεθεί στο ψηφοδέλτιο, θα υπάρχουν τρεις Παπανδρέου σε διαφορετικά επίπεδα: ο Γιώργος στην Αχαΐα, ο Νίκος στην Ευρωβουλή και ο Ανδρέας στην Κρήτη. Και όσο ισχυρό κι αν είναι το ιστορικό αποτύπωμα της οικογένειας, τρεις Παπανδρέου είναι ένα πολιτικό αφήγημα που μπορεί εύκολα να δώσει τροφή στους επικριτές για «οικογενειοκρατία».

Το ακόμη πιο δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ότι το Ηράκλειο θεωρείται προνομιακή εκλογική περιοχή για το ΠΑΣΟΚ. Κανείς στη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα ήθελε να ανοίξει εκεί μια εσωτερική αναμέτρηση για χάρη ενός συμβολισμού.

Σαμαράς: Οι πρώτες «γαλάζιες» υπογραφές και η μάχη για το ψηφοδέλτιο

Το παρασκήνιο γύρω από το υπό διαμόρφωση κόμμα του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει να αποκτά πρόσωπα, ονόματα και –κυρίως– απαιτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος φέρεται να εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητά του στον Νότιο Τομέα, ενώ αντίστοιχες συζητήσεις γίνονται και για τον Χρήστο Αηδόνη.

Το ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται αλλού: οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότεροι θα ήθελαν λόγο και στον σχεδιασμό του ψηφοδελτίου. Δηλαδή, όχι απλώς να μπουν στη μάχη, αλλά να έχουν λόγο στο ποιοι θα βρεθούν δίπλα τους.

Για τον Αηδόνη η αγωνία είναι απολύτως κατανοητή, καθώς η εκλογή του κάθε άλλο παρά περίπατος θεωρείται. Για τον Κωνσταντέλλο, αντιθέτως, το ερώτημα είναι διαφορετικό.

Μήπως το πραγματικό άγχος δεν είναι η εκλογή, αλλά το ποιος θα κρατά τα πολιτικά φώτα της Αθηναϊκής Ριβιέρας;

Σε «κυτίο παραπόνων» μετέτρεψαν τον Πετραλιά οι γαλάζιοι βουλευτές

Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ και ο Θάνος Πετραλιάς βρέθηκε να κάνει… τον αποδέκτη των παραπόνων των γαλάζιων βουλευτών. Σε πηγαδάκια μετά τις εξαγγελίες, ο υφυπουργός Οικονομικών άκουσε ουκ ολίγα για μέτρα που περίμεναν οι βουλευτές της περιφέρειας και τελικά δεν είδαν.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι διαμαρτυρίες δεν αφορούσαν απλώς επιμέρους παροχές. Πίσω από τις ερωτήσεις υπήρχε εμφανής αγωνία για το πολιτικό κλίμα στις εκλογικές περιφέρειες και για το μήνυμα που μεταφέρουν οι ίδιοι στους ψηφοφόρους τους.

Ο Πετραλιάς, πάντως, εμφανίστηκε αφοπλιστικά ειλικρινής: το οικονομικό επιτελείο έχει, όπως έλεγε, «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» και τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι οριακά.

Το πιο ανησυχητικό για τους γαλάζιους; Ότι οι βουλευτές που έχουν την καλύτερη εικόνα της κοινωνίας στην περιφέρεια δεν μετέφεραν ακριβώς… πανηγυρικό κλίμα.

Η Κυβέλη Μάρδα ξανά δίπλα στον Τσίπρα – από τη Θεσσαλονίκη και τον Πέλκα στο ΟΑΚΑ

Μετά τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος, η Κυβέλη Μάρδα εμφανίστηκε ξανά σε απόσταση… αναπνοής από τον πρώην πρωθυπουργό. Αυτή τη φορά, το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό: οι κερκίδες του ΟΑΚΑ και το ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ.

Η παρουσία της δίπλα στον Τσίπρα ασφαλώς δεν πέρασε απαρατήρητη. Και μπορεί το ποδόσφαιρο να προσφέρεται για πιο χαλαρές συναντήσεις, όμως στο πολιτικό παρασκήνιο τίποτα δεν περνά εντελώς απαρατήρητο όταν πρόκειται για τον πρώην πρωθυπουργό.

Η Μάρδα φαίνεται να διατηρεί σταθερή παρουσία στον κύκλο του Τσίπρα, ενώ η κοινή τους εμφάνιση στο ΟΑΚΑ έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δημόσια πολιτική τους συνύπαρξη στη Θεσσαλονίκη.

Σύμπτωση; Ίσως. Πάντως, το timing έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Τα Phantom στο στόχαστρο μετά την Τανάγρα – Οι «φαντομάδες» ανοίγουν θέμα για τα air shows αλλά και για το ποιος δίνει το ΟΚ

Μετά την τραγωδία στην Τανάγρα, το ερώτημα για το τι πήγε στραβά είναι αναπόφευκτο. Και στο παρασκήνιο της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη ανοίξει μια πολύ πιο δύσκολη συζήτηση: είναι τα F-4 Phantom αεροσκάφη για ακροβατικές επιδείξεις σε χαμηλό ύψος;

Έμπειροι χειριστές των Phantom, οι λεγόμενοι «φαντομάδες», εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. Περιγράφουν το F-4 ως ένα απαιτητικό και λιγότερο ευέλικτο αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι οι απαιτητικοί ελιγμοί σε πολύ χαμηλό ύψος αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.

Και εδώ αρχίζει το πραγματικά δύσκολο ερώτημα: αν ένα αεροσκάφος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα σύγχρονα μαχητικά που πρωταγωνιστούν διεθνώς στα air shows, ποιος και με ποια κριτήρια αποφασίζει τη συμμετοχή του;

Η συζήτηση πλέον δεν αφορά μόνο το ατύχημα. Αφορά τις προϋποθέσεις, τα όρια και τις αποφάσεις πίσω από μια αεροπορική επίδειξη. Και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, κάθε απάντηση οφείλει να περιμένει τα επίσημα στοιχεία. Μήπως πρέπει να ρωτήσουμε την ηγεσία της Π.Α ή τον Δένδια;

Διαβάστε ακόμη: