Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και «θα αναλύσει τις συνέπειές του», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σχέδιο αυτό και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα την στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.

«Η ανάλυση αυτής της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα γίνουν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και προσφέρουν μία ευκαιρία για συζητήσεις για την συμμαχία αυτή», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο τριμερές σύμφωνο. Σε ερώτηση σχετικά με την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων και τις συνέπειες της οργής αυτής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Αυστραλία για την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».

To σύμφωνο ασφαλείας

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας,  προέβησαν χθες το βράδυ στην πολυαναμενόμενη κοινή τους ανακοίνωση για το θέμα «εθνικής ασφάλειας» όπως είχε από νωρίς διαρρεύσει.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν πληροφορίες του Politico, η συμφωνία θα αποτελέσει το «όχημα» με το οποίο οι τρεις χώρες θα μοιράζονται προηγμένες τεχνολογίες σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η συνεχώς αυξανόμενη δυναμική της Κίνας στον παγκόσμιο τεχνολογικό και στρατιωτικό χάρτη.

Οι τρεις χώρες θα συνεργαστούν σε ζητήματα τεχνολογίας και εξοπλισμού, με το Politico να αναφέρει ότι πρόκειται για μια συμφωνία που στόχο έχει την ενίσχυση του μετώπου απέναντι στην Κίνα.