Σε στρατιωτικό νοσοκομείο που φροντίζει μαχητές της Ουκρανίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρέχονται υπηρεσίες στον ουκρανικό στρατό που έχει πάσης φύσεως τραύματα κατά τη διάρκεια μαχών που διεξάγονται στην περιοχή του Κιέβου.

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τους τραυματίες, συνομίλησε μαζί τους αλλά και με τους γιατρούς τους, ενώ τους έδωσε και βραβεία.

Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι από την ουκρανική προεδρία.

Ζελένσκι: «Η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ψευδοκράτη»

Χθες το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει νέες «ψευδο-δημοκρατίες» στην Ουκρανία για να διασπάσει τη χώρα, αλλά σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν ούτε τη δύναμη ούτε το πνεύμα να κατακτήσουν τη χώρα. Ο Ουκρανός πρόεδρος «ομολόγησε» στο μήνυμά του ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν με το μέρος τους τοπικούς αξιωματούχους προκειμένου να προσφέρουν το κατάλληλο περιτύλιγμα νομιμότητας στο σχέδιό τους για την απόσχιση περιοχών που έχουν καταλάβει.

Αναρτώντας ένα βίντεο στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι κάλεσε τις περιοχές της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας, η οποία καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, να μην επαναλάβουν την εμπειρία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που είχαν κηρύξει καθεστώς αυτονομίας από το 2014 και των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε ο Πούτιν πριν εισβάλει στη χώρα.

Όπου η Ρωσία εισβάλει τα όνειρα είναι αδύνατα

Ο Ζελένσκι είπε: «Οι κατακτητές στο έδαφος της περιοχής Χερσώνα προσπαθούν να επαναλάβουν τη θλιβερή εμπειρία του σχηματισμού ψευδο-δημοκρατιών. Εκβιάζουν τους τοπικούς ηγέτες, ασκούν πίεση στους βουλευτές, αναζητούν κάποιον για να δωροδοκήσουν. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη Χερσώνα, μια νότια πόλη 290.000 κατοίκων, απέρριψαν το Σάββατο τα σχέδια για μια νέα ψευδο-δημοκρατία»

Και συμπλήρωσε: «Οι Ρώσοι εισβολείς δεν μπορούν να μας κατακτήσουν. Δεν έχουν τέτοια δύναμη. Δεν έχουν τέτοιο πνεύμα. Κρατιούνται μόνο από τη βία. Βασίζονται στην τρομοκρατία και στα όπλα, τα οποία τους περισσεύουν. Αλλά οι εισβολείς δεν μπορούν να προσφέρουν προοπτική για φυσιολογική ζωή. Έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να αισθάνονται ευτυχισμένοι και να ονειρεύονται. Είναι οργανικά ανίκανοι να κάνουν τη ζωή φυσιολογική! Όπου η Ρωσία έχει εισβάλειι σε μια ξένη χώρα, τα όνειρα είναι αδύνατα».

Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν επιτρέπει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη

Η νέα δήμαρχος στη Μελιτόπολη

Στο φόντο των δηλώσεων του Βολοντίμρι Ζελένσκι, ο ρωσικός στρατός φέρεται να εγκατέστησε νέο δήμαρχο στην κατεχόμενη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Μελιτόπολη μετά την υποτιθέμενη απαγωγή του εκλεγμένου δημάρχου Ιβάν Φεντόροφ το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα ότι ο Φεντόροφ είχε απαχθεί και κρατηθεί από μια ομάδα 10 ενόπλων ανδρών των ρωσικών δυνάμεων. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κράτηση του Φεντόροφ «απαγωγή» και «έγκλημα πολέμου».

Η νεοεμφανιζόμενη δήμαρχος της Μελιτόπολης πιστεύεται ότι είναι η Galina Danilchenko, πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα της περιφερειακής διοίκησης της Ζαπορίζιε, και όσα μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το CNN και το BBC.