Ο Ζαν Άσελμπορν, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ZDF, κατηγόρησε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «νοοτροπία παζαριού» λόγω της αρνητικής στάσης του στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Ξέρει κανείς πώς λειτουργούν τα παζάρια στην Τουρκία», σχολίασε δηκτικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου. Και πρόσθεσε «μερικές φορές η νοοτροπία, ειδικά του Ερντογάν, διαμορφώνεται κι από αυτό».

Η Σουηδία και η Φινλανδία επιδιώκουν να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Τουρκία είναι αρνητική στο ενδεχόμενο αυτό. Κατηγόρησε και τις δύο χώρες ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα PKK.

Κατά τη γνώμη του Άσελμπορν, η ανησυχία της Τουρκίας δεν αφορά καθόλου το κουρδικό ζήτημα, αλλά την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F16 – μια τέτοια συμφωνία με την Άγκυρα είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Ουάσιγκτον. «Νομίζω ότι ο Ερντογάν θέλει να ‘αυξήσει την τιμή’ (στη διαπραγμάτευση) και να ασκήσει πίεση για να συμβεί αυτό (μαχητικά F-16)». Αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι”.

Πάντως, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ εμφανίστηκε μετριοπαθέστερη έναντι της Άγκυρας.

Μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι τελικά η Τουρκία δεν πρόκειται να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Σε τελική ανάλυση, είναι εμπλουτισμός για το ΝΑΤΟ όταν δύο χώρες της ΕΕ τόσο ισχυρές όσο η Φινλανδία και η Σουηδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ. (…) Και είμαι ακράδαντα πεπεισμένη ότι η Τουρκία μπορεί επίσης να πειστεί γι’ αυτό» σημείωσε.