Τρία χρόνια (21 Σεπτεμβρίου του 2018) πέρασαν από την ημέρα που ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Ο Ζακ Κωστόπουλος υπήρξε ακτιβιστής και ενεργό μέλος για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1985 από Έλληνες μετανάστες, ήρθε στην Ελλάδα σε ηλικία επτά ετών, έφυγε ξανά στο εξωτερικό και επέστρεψε.

Ποιος ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος;

Σπούδασε υποκριτική και μάρκετινγκ. Είχε εργαστεί στο «Athens Check Point» (κέντρο πρόληψης για τον ιό HIV), προσέφερε εθελοντική εργασία στη Θετική Φωνή (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος) και αρθρογραφούσε για θέματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σεξουαλικότητα και τον HIV.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων με το συνδυασμό «Π.Ν.ΟΙΚ.Α». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συμμετείχε σε παραστάσεις drag στην Αθήνα με την περσόνα «Zackie Oh».

Για τον θάνατό του εξέδωσε ανακοίνωση η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ η 6η Μπιενάλε της Αθήνας ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του. Τον Μάιο του 2019 εκδόθηκε στα ελληνικά και τα αγγλικά το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» που αποτυπώνει την καθημερινότητα του μέσα από συζητήσεις και συνεντεύξεις.

Ετησίως καθιερώθηκαν πορείες και εκδηλώσεις μνήμης ανήμερα της 21ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ήταν μεσημέρι Παρασκευής, όταν ο 33χρονος Ζακ βρέθηκε μέσα σε κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος και ο τρόπος που βρέθηκε εκεί.

Στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί από το κατάστημα πέρασε μέσα από την τζαμαρία ενώ παράλληλα, δέχτηκε άγρια χτυπήματα από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν μεσίτη που διατηρεί γραφείο στην περιοχή.

Από ένα βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας φαίνεται ο 33χρονος να έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο και στην προσπάθειά του να βγει εμφανίζονται δύο άνδρες να του επιτίθενται με κλωτσιές όταν εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία, με άλλους περαστικούς να κοιτάζουν αμέτοχοι.

Στο εδώλιο προκειμένου να δικαστούν για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, θα καθίσουν ο καταστηματάρχης του κοσμηματοπωλείου και ο μεσίτης ως φυσικοί αυτουργοί, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στον πεζόδρομο της οδού Γλάδστωνος.

Το σπαρακτικό μήνυμα της μητέρας του

Με μια ανάρτησή της στο Facebook η μητέρα του στέλνει το δικό της μήνυμα για τον Ζακ Κωστόπουλο: