Η Μαρία Ζαχάροβα επέκρινε τον Εμανουέλ Μακρόν για τις δηλώσεις του ότι θέλει να δει τη Ρωσία να ηττηθεί στον πόλεμο, αλλά όχι να συντριβεί.

Η Ζαχάροβα σχολίασε η Ρωσία θυμάται ακόμη τη μοίρα του Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατηγορώντας παράλληλα τον Γάλλο πρόεδρο για διπλή διπλωματία με το Κρεμλίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε συγκεκριμένα, στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche ότι επιθυμεί η Ρωσία να ηττηθεί στην Ουκρανία αλλά «ποτέ να συντριβεί».

«Σχετικά με το “ποτέ”: Η Γαλλία δεν ξεκίνησε με τον Μακρόν και τα λείψανα του Ναπολέοντα, που τιμάται σε κρατικό επίπεδο, αναπαύονται στο κέντρο του Παρισιού. Η Γαλλία και η Ρωσία θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Γενικά, ο Μακρόν είναι ανεκτίμητος», είπε χαρακτηριστικά η Ρωσίδα αξιωματούχος εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου δείχνουν πως η Δύση έχει ήδη εμπλακεί σε συζητήσεις για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

Ο Μακρόν έχει δεχθεί επικρίσεις από ορισμένους συμμάχους του ΝΑΤΟ όσον αφορά την πολιτική του στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με ορισμένους να θεωρούν το Παρίσι αδύναμο κρίκο της δυτικής συμμαχίας.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά δήλωσε επίσης ότι δεν πιστεύει στην αλλαγή καθεστώτος και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε κάποιο σημείο.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο στην αλλαγή καθεστώτος και όταν ακούω πολλούς ανθρώπους να ζητούν αλλαγή καθεστώτος, τους ρωτώ: “Για ποια αλλαγή;. Ποιος είναι ο επόμενος; Ποιος είναι ο ηγέτης σας;”», σημείωσε.

Διευκρινίζοντας αυτές τις δηλώσεις πρόσθεσε πως δεν πιστεύει ότι θα προκύψει μια δημοκρατική λύση μέσα από την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τον Πούτιν και ότι θα πρέπει ο Ρώσος πρόεδρος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα