Η Ρωσία εργάζεται για μια μεγάλη συνθήκη με το Ιράν, είπε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Το σχόλιο της φαίνεται να παραπέμπει σε μια συνολική διμερή συμφωνία συνεργασίας που έχει συζητηθεί μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.

Τον Ιανουάριο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναφέρει ότι μια νέα διακρατική συνθήκη που ανταποκρίνεται στην «άνευ προηγουμένου ανάκαμψη» στους δεσμούς Ρωσίας – Ιράν, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαμόρφωσής της.

Χθες, σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο είπε πως η Μόσχα περιμένει να υπογράψει μια νέα συμφωνία συνολικής συνεργασίας με το Ιράν «στο πολύ κοντινό μέλλον». «Αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί στο πολύ κοντινό μέλλον, καθώς οι εργασίες επί του κειμένου βρίσκονται ήδη κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Έχουμε καταλήξει στην απαραίτητη διατύπωση» είπε ο Ρώσος υπουργός.

Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν 20ετή στρατηγική συμφωνία το 2001, η οποία παρατάθηκε αυτόματα το 2020 για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τις αναφορές του ρωσικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης το 2020 να εργαστούν για ένα νέο σύμφωνο που θα αντικαταστήσει το παλιό έγγραφο.

Το σύμφωνο του 2001 προέβλεπε, μεταξύ άλλων, συνεργασία σε θέματα ασφάλειας, ενεργειακών έργων, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, σύμφωνα με το κείμενό του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

Πολύ λίγες λεπτομέρειες έχουν προκύψει σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία. Μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά της Μόσχας από τους συμμάχους του Κιέβου, η Ρωσία και το Ιράν έχουν εδραιώσει τους επενδυτικούς, στρατιωτικούς και ενεργειακούς δεσμούς τους.

Διαβάστε ακόμη