Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση της ομάδας της G7 να παράσχει στην Ουκρανία δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση τα έσοδα από τα «παγωμένα» ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία. Δεν θα οδηγήσει «σε τίποτα καλό» και το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι νέες κρίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
«Το να κατευθύνονται κεφάλαια που έχουν πράγματι κλαπεί από τη Ρωσία στις στρατιωτικές περιπέτειες του καθεστώτος του Κιέβου και των προστατών του είναι εγκληματικό, κυνικό… Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο διεθνές δίκαιο και, φυσικά, θα ακολουθήσουν σίγουρα αντίποινα» από τη Μόσχα, δήλωσε η Ζαχάροβα.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα είναι ενήμερη για δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι χώρες της G7 έχουν καταλήξει σε συμφωνία να παράσχουν στην Ουκρανία ένα ακόμη δάνειο ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα από τη διαχείριση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
«Ένα τέτοιο βήμα δεν θα οδηγήσει τη Δύση σε κάτι καλό. Οι παράνομες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την άντληση χρημάτων στο καθεστώς του Κιέβου σε βάρος κάποιου άλλου είναι γεμάτες με μια τελική ανισορροπία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και καταστροφικές κρίσεις. Το κύριο βάρος αυτών των συστημικών κινδύνων θα επωμιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, υπάρχει αρκετή ευρωπαϊκή περιουσία και κεφάλαια στη Ρωσία και τα αναπόφευκτα αντίποινα για τις Βρυξέλλες θα είναι εξαιρετικά επώδυνα», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι επωφελές για τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες, μιλώντας για συμμαχία, προσπαθούν να αποδυναμώσουν οικονομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.