Στο χωριό Ρούσα, του δήμου Σουφλίου στον Έβρο, όπου βρίσκεται η έδρα της επιτροπής των Μπεκτασήδων Αλεβιτών της Θράκης βρέθηκε την Παρασκευή 1η Αυγούστου, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, λίγες ώρες μετά την αναγνώριση της κοινότητας από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.
Η ρύθμιση προβλέπει την αναγνώριση των Μπεκτασήδων Αλεβιτών ως νομικής προσωπικότητας ιδιωτικού δικαίου.
Η κοινότητα κάλεσε την κυρία Ζαχαράκη στην τελετή έναρξης των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων «ΧΙΛΙΑ 2025».
«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα. Η Ελληνική Βουλή, το ελληνικό έθνος αναγνώρισε εσάς τους Μπεκτασήδες Αλεβίτες. Θέλω να σας μεταφέρω τις ευχές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά της Βουλής που ψήφισε πάνω από κόμματα πέρα από τα κόμματα. Αναγνώρισε την ιστορία σας, την πίστη σας, τον πολιτισμό σας. Αναγνώρισε ότι έχετε μια θέση στο φως με υπερηφάνεια γι’ αυτό που είστε. Και, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω, αυτό το έπραξε η Ελληνική Βουλή. Είναι η μεγαλύτερη τιμή για σας αυτό που έγινε σήμερα γιατί το έδωσε όχι η απόφαση μιας Υπουργού αλλά ολόκληρο το ελληνικό έθνος» ανέφερε η Υπουργός Παιδείας μιλώντας στους κατοίκους της Ρούσσας.
« Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια δεν ξέρω πόσοι από εσάς πιστεύατε ότι θα έλθει η μέρα της δικαίωσης. Η μέρα αυτή ήλθε και είναι σήμερα. Εδώ. Τώρα. Για μένα προσωπικά ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή που άκουσα τον Αχμέτ και την Αϊσέ να μιλούν στη Βουλή. Τα λόγια τους ήταν λόγια βγαλμένα από την καρδιά όλων σας. Ο καημός τους ήταν ο καημός όλων σας. Χάρη σε εσάς μάθαμε ότι εδώ υπάρχει ένας Τεκές που είναι το ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων. Χάρη σ’ εσάς μιλήσαμε ξανά για τη Ρούσσα για τα διπλανά χωριά. Χάρη σε εσάς μιλήσαμε και για τη σημασία που έχει ο Έβρος. Και για μένα προσωπικά. Ξέρετε ότι έχω ασχοληθεί με τον νομό πολλά χρόνια και από όλα τα πόστα που υπηρέτησα και υπηρετώ. Για το δημογραφικό, και στη στέγαση, για το θέμα σχολείων, για το θέμα του τουρισμού» ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη.
« Η Ελλάδα μας δείχνει ότι μας ενώνουν πολλά. Μας χωρίζουν πολύ λιγότερα. Η Ελλάδα είναι εδώ για όλους μας. Μας ενώνουν πολύ περισσότερα απ’ όσα μας χωρίζουν. Μας ενώνει η Ελλάδα γιατί είμαστε όλοι πολίτες της. Μας ενώνει η Δημοκρατία γιατί έχουμε όλοι ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μας ενώνει η ελευθερία, μας ενώνει η ελπίδα», κατέληξε.
Στο χωριό Ρούσσα του Έβρου η Ζαχαράκη: Η Ελλάδα είναι εδώ για όλους τους πολίτες, έχουμε ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις
Στη Ρούσσα βρέθηκε και ο εισηγητής του νομοσχεδίου Άγγελος Συρίγος. « Μόλις τελειώσαμε την ψηφοφορία και πριν ακόμη καταμετρηθούν οι ψήφοι, η Υπουργός μου λέει φεύγουμε τώρα. Και φύγαμε για να προλάβουμε να έρθουμε σε αυτή τη γιορτή. Επειδή αισθάνομαι και λίγο ντόπιος, θέλω να σας ευχαριστήσουμε πολύ που κάνατε αυτή την κίνηση. Έχουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης που προστατεύει τα δικαιώματά σας και όσοι είστε Μπεκτασήδες Αλεβίτες έχετε ακόμη μια προστασία: αυτή που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων» είπε.
Ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι με την αναγνώριση, «θα μπορούν τα παιδιά σας ελεύθερα να μαθαίνουν στα σχολεία την πίστη σας, να προστατεύετε τους δικούς σας τόπους. Να προστατεύετε τον τεκέ της Ρούσσας και τα ιερά μνημεία. Αυτό το έκανε η ελληνική Πολιτεία. Να το θυμόμαστε». Επίσης πρόσθεσε ότι «ο τεκές της Ρούσσας δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί ως χώρος προσευχής»
Η επίσκεψη στη Ρούσσα ξεκίνησε με ξενάγηση της Σοφίας Ζαχαράκη και του Άγγελου Συρίγου, από τον πρόεδρο της επιτροπής των Μπεκτασήδων Αλεβιτών κ.Αχμέτ Καρά Χουσεϊν Αχμέτ στον ιστορικό τεκέ του Σεγήτ Αλή Σουλτάν, το πλέον σημαντικό Κέντρο του Αλεβιτισμού στα Βαλκάνια και το δεύτερο παγκοσμίως.
Διαβάστε ακόμη:
- Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με ΕΕ: Το παρασκήνιο πίσω από τον δασμό 15% και οι αδιευκρίνιστες ρήτρες
- Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Χρηματοδότηση με όρους κράτους δικαίου, στο στόχαστρο ξανά η Ουγγαρία του Όρμπαν
- Wall Street: Βουτιά μετά το διπλό σοκ Τραμπ και απασχόλησης – Οι αγορές «ψαλιδίζουν» τις ελπίδες για ανάκαμψη
- WATERWISE, ΔΠΘ: Έξυπνες λύσεις για τη λειψυδρία του σήμερα και του αύριο στην Ελλάδα