Το μέτρο των κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων πρόκειται να αξιοποιήσει περαιτέρω η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων – Γράφει ο Γεράσιμος Ζώτος

Στόχος της Ένωσης είναι να προωθήσει την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων Gigabit και 5G.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε δημόσια διαβούλευση, καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν παρατηρήσεις για την προτεινόμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής των κανόνων στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων. Η έγκριση των νέων κατευθυντήριων γραμμών για τα ευρυζωνικά δίκτυα προβλέπεται για τα μέσα του 2022.

Όπως αναφέρεται σε σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχεία της οποίας γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), οι κατευθυντήριες γραμμές για τα ευρυζωνικά δίκτυα θέλουν να διευκολύνουν την ανάπτυξη και υιοθέτηση υποδομών σε περιοχές που πάσχουν από ανεπαρκείς υπηρεσίες συνδεσιμότητας, όπως οι απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές της Ε.Ε.

Επιτρέπουν στα κράτη – μέλη, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να υποστηρίζουν σύγχρονες υποδομές, ικανές να παρέχουν στους τελικούς χρήστες οικονομικά προσιτές υπηρεσίες συνδεσιμότητας υψηλής ποιότητας και να μειώνουν το ψηφιακό χάσμα, όταν οι εμπορικοί φορείς εκμετάλλευσης δεν έχουν κίνητρο να επενδύσουν.

Ταυτόχρονα, οι κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν και στην προστασία των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς προβλέπουν ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία δημόσια παρέμβαση, όταν επενδύουν ιδιωτικοί φορείς, αλλά και στην προώθηση του θεμιτού ανταγωνισμού μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών επιλογής, τεχνολογικής ουδετερότητας και απαιτήσεων ανοικτής πρόσβασης.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ του 2014 και του 2019, τα κράτη – μέλη δαπάνησαν περίπου €30 δισ. δημόσιας χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις, για την κάλυψη επενδυτικών κενών στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και για την επίτευξη των στόχων, που έθεσε για το 2020 το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη .

Τι αλλαγές προτείνει η Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή προτείνει διάφορες στοχευμένες αλλαγές στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο:

– Θέσπιση νέων ορίων ταχύτητας για τη δημόσια στήριξη των σταθερών δικτύων Gigabit και νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη στήριξη της ανάπτυξης κινητών δικτύων. Στόχος είναι: να αποτυπωθούν οι αυξανόμενες ανάγκες συνδεσιμότητας των τελικών χρηστών. Επίσης, να αποσαφηνιστούν οι όροι υπό τους οποίους μπορεί να χορηγηθεί στήριξη, ιδίως όσον αφορά την ύπαρξη δυσλειτουργίας της αγοράς και τις επιδόσεις, που πρέπει να επιτύχουν τα δίκτυα.

– Εισαγωγή νέας κατηγορίας πιθανής ενίσχυσης, ιδίως με τη μορφή μέτρων από την πλευρά της ζήτησης που υποστηρίζουν την υιοθέτηση σταθερών και κινητών δικτύων (κουπόνια). Σκοπός της Ένωσης είναι να εγγυηθεί την ασφάλεια δικαίου, αποσαφηνίζοντας τις προϋποθέσεις συμβατότητας, που εφαρμόζει η Επιτροπή σε σχέση με τα εν λόγω μέτρα, με βάση την πρόσφατη πρακτική.

– Περαιτέρω αποσαφήνιση ορισμένων εννοιών που είναι σημαντικές για την αξιολόγηση των κρατικών ενισχύσεων που διενεργεί η Επιτροπή, όπως, μεταξύ άλλων, η χαρτογράφηση, οι δημόσιες διαβουλεύσεις που πρέπει να διενεργούνται πριν από τη χορήγηση της ενίσχυσης, η ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής, οι υποχρεώσεις πρόσβασης χονδρικής και η επέκταση των επιδοτούμενων δικτύων με ιδιωτικά κεφάλαια.

Νέες επικοινωνιακές ανάγκες δημιούργησε στους Έλληνες η πανδημία, με τις απαιτήσεις των καταναλωτών από τους παρόχους τους να αυξάνονται, προκειμένου να καλύψουν αυτές τις αυξημένες ανάγκες επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους τρεις Έλληνες (33%) θέλει υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στη σταθερή τηλεφωνία κατά κύριο λόγο, για παρακολούθηση βίντεο/ταινιών υψηλότερης ευκρίνειας.

ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων

Αυξημένες οι επικοινωνιακές ανάγκες των Ελλήνων

Σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, πρόσφατη έρευνα της ΕΕΤΤ, που έγινε πέρυσι, δείχνει ότι το 33% των Ελλήνων επιθυμεί υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης κατά κύριο λόγο, για παρακολούθηση βίντεο/ταινιών υψηλότερης ευκρίνειας

Παράλληλα, το 26% των πολιτών θέλει περισσότερα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία, κατά κύριο λόγο για πρόσβαση σε βιντεοκλήσεις. Τέλος, ένα ποσοστό 21% των καταναλωτών περισσότερο δωρεάν χρόνο ομιλίας.

Η έρευνα αυτή της ΕΕΤΤ κατέγραψε και επιβεβαίωσε τις αυξημένες επικοινωνιακές ανάγκες των Ελλήνων στη διάρκεια του lockdown, το 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 40% των Ελλήνων χρησιμοποιούσε –στο πρώτο lockdown– τα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας (συνδυαστικά), για να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

Το 25% συνδεόταν μέσω δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, με ονομαστική ταχύτητα σύνδεσης άνω των 50Mbps, ενώ το 49% αφιέρωσε χρόνο, μέσω Διαδικτύου, σε υπηρεσίες ανάγνωσης και γραφής κειμένου και 34% σε υπηρεσίες βίντεο ή gaming.

Πολλές από αυτές τις συνήθειες έχουν παραμείνει με την ανάγκη των πολιτών για γρήγορο αξιόπιστο Ίντερνετ απ’ όπου και να βρίσκονται να είναι επίσης έντονη.

«Το 2020 αποτέλεσε μία ιδιαίτερη χρονιά, κατά την οποία, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες επιτέλεσαν ακόμα πιο κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των καταναλωτών, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο», αναφέρει στην έκθεση πεπραγμένων για το 2020 η ρυθμιστική Αρχή.

Το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημικής κρίσης, ο Τομέας Εξυπηρέτησης Καταναλωτών της ΕΕΤΤ διαχειρίστηκε συνολικά περισσότερα από περίπου 15.000 γραπτά αιτήματα/καταγγελίες. Οι περίπου 12.000 αφορούσαν στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κυριότερο θέμα την αμφισβήτηση χρεώσεων σε λογαριασμούς και οι περίπου 3.000 σχετίζονταν με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και, κυρίως, την καθυστέρηση επίδοσης.

Το 2020 αποτέλεσε, επίσης, έτος ορόσημο δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν 20 χρόνια (2000-2020) από την έναρξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών. «Η ΕΕΤΤ, ως ρυθμιστής της αγοράς και αρμόδια αρχή ανταγωνισμού για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, διαμόρφωσε το κατάλληλο πλαίσιο για την εδραίωση του ανταγωνισμού, στη βάση ισότιμων όρων για όλους τους παρόχους και παρενέβη, όπου κρίθηκε απαραίτητο, με στόχο την παροχή ποικίλων και προσιτών επιλογών στους καταναλωτές», αναφέρει η ρυθμιστική Αρχή.

Μόνο μεταξύ 2004 και 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, 13.318.206 αριθμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μεταφέρθηκαν μέσω φορητότητας αριθμών. Τα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας το 2020 μειώθηκαν σε €0,62/λεπτό από €7,86/λεπτό το 2009.