Υπόμνημα προς την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικός Χρυσός, κ. Χρ. Μπαλάσκας, επισημαίνοντας τις κύριες αναπτυξιακές παραμέτρους της Νέας Επενδυτικής Συμφωνίας για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός στο κατατεθέν υπόμνημα υπογράμμισε ότι η νέα Επενδυτική Συμφωνία οριοθετεί μια μακρόπνοη επένδυση εθνικής σπουδαιότητας για τη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ανέφερε ότι στρατηγικός στόχος της Ελληνικός Χρυσός, είναι να αναδείξει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, σε μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης, που θα αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης για την περιοχή και για ολόκληρη τη χώρα, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις τρεις πρώτες χώρες-παραγωγούς χρυσού σε ολόκληρη την Ευρώπη
 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

 
Η νέα Επενδυτική Συμφωνία οριοθετεί μια μακρόπνοη επένδυση εθνικής σπουδαιότητας για τη χώρα μας, με πολλαπλά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Το νέο, αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο που αποτελεί βασικό παράρτημα αυτής και έχει επίσης κατατεθεί, αποτελεί προϊόν ενδελεχούς, εκτεταμένης και πολύμηνης ανταλλαγής/παροχής στοιχείων και δεδομένων/αναλύσεων προς τη Δημόσια Διοίκηση και πολύμηνης συνεργασίας με τις αρμόδιες ομάδες της Πολιτείας.
Στρατηγικός στόχος της Ελληνικός Χρυσός, είναι να αναδείξει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, σε μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης, που θα αποτελέσουν καταλύτες ανάπτυξης για την περιοχή και για ολόκληρη τη χώρα.
Η Ελλάδα μπορεί και εκτιμούμε ότι θα καταφέρει να βρεθεί μέσα στις τρεις πρώτες χώρες-παραγωγούς χρυσού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το νέο αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο υπηρετεί αυτό το όραμα, καθώς και τη μακροπρόθεσμη 25ετή δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός, να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες των Μεταλλείων προς όφελος του κράτους, των τοπικών κοινωνιών, των εργαζομένων και των επενδυτών.
Με την κύρωση της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, ανοίγει ο δρόμος για την επανεκκίνηση μιας από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα ύψους πρόσθετων $1,9 δισ. και τη δημιουργία 3.000 θέσεων εργασίας στην ΒΑ Χαλκιδική

Η Ελληνικός Χρυσός είναι στρατηγικός επενδυτής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας από σχεδόν 20ετίας.

Το 2004, η εταιρεία παρέλαβε μεταλλεία σε πλήρη απαξίωση και με αβέβαιομέλλον διασώζοντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή καιπρολαμβάνοντας μία οικολογική καταστροφή που θα μπορούσε σήμερα να θυμίζειτο θλιβερό τοπίο των Μεταλλείων Κίρκης.
Αντ’ αυτού, η Ελληνικός Χρυσός καθάρισε την περιοχή από 3 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων που είχαν αποτεθεί σε σωρούς γύρω από τα χωριά και εγκατέστησε συστήματα περιβαλλοντικής παρακολούθησηςκαι διαχείρισης πρωτοποριακά για τη χώρα καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πρωτοβουλίες αυτές κόστισαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, έχοντας πραγματοποιήσει επενδύσεις αξίας 1,2 δισ. δολαρίων για να εκσυγχρονίσει δύο μεταλλεία που λειτουργούν επί δεκαετίες στην περιοχή, ηΕλληνικός Χρυσός απασχολεί περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους πουπαράγουν αξία για το κράτος και την τοπική κοινωνία.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότιη λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας υπό την Ελληνικός Χρυσός έχει ως σήμερα αποφέρει:

393 εκ. ευρώ έσοδα για το κράτος
999 εκ. ευρώ σε Ελληνες προμηθευτές εκ των οποίων 130 εκ. ευρώ σε τοπικούς εργολάβους και προμηθευτές
401 εκ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές
24 εκ. ευρώ σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την περιοχή
907 εκ. ευρώ σε αξία εξαγωγών
Σήμερα, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας λειτουργούν ως πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης με πλήθος διεθνών πιστοποιήσεων και μάλιστα διαθέτουν σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης 400+ σημείων που ελάχιστα μεταλλεία στον κόσμο έχουν εφαρμόσει
Συνοψίζοντας, από το 2004 και ειδικότερα μετά το 2012 και την είσοδο της Eldorado στην επένδυση, και παρά τις διοικητικές δυσκολίες που αντιμετώπισε, η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα. με τη στήριξη και τη συνεργασία της τοπικής κοινωνίας η εταιρεία δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε με την κύρωση της νέας Συμφωνίας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας να γυρίσουν οριστικά σελίδα.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ & Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥ

Η Νέα Επενδυτική Συμφωνία αποτελεί μία πράξη τεράστιας εθνικής σημασίας καθώς για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δρομολογεί την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, διασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή απόδοση αυτής της, κρίσιμης για τη χώρα, πλουτοπαραγωγικής πηγής και επιδιώκοντας να καταστήσει την Ελλάδα μία από τις κορυφαίες χώρες-παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.
Το νέο επενδυτικό σχέδιο εκσυγχρονίζει την από 20ετίας παρωχημένη πλέον τρέχουσα σύμβαση, ώστε μια τόσο μεγάλη και σύνθετη επένδυση να είναι πραγματικά βιώσιμη, αλλά και μακροπρόθεσμα επωφελής για το κράτος και τις τοπικές κοινωνίες. Κρίνεται δε όχι απλώς σκόπιμο, αλλά απολύτως απαραίτητο καθώς:
 
Διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επένδυσης και δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή (Κεντρική Μακεδονία) με ανεργία που ξεπερνά το 20%.
Θέτει ακόμα πιο αυστηρό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος και ορίζει τη χρήση νέων βέλτιστων περιβαλλοντικά τεχνολογιών, τόσο κατά την μεταλλευτική δραστηριότητα, όσο και κατά την αποκατάσταση της γης.
Εγγυάται την απαραίτητη νομική και οικονομική σταθερότητα που προϋποθέτει μια επένδυση αυτού του βεληνεκούς, με τη θέσπιση ενός σταθερού και διαφανούς πλαισίου για την πορεία της αδειοδότησης των έργων, όμοιο με αυτό που ισχύει σε αντίστοιχες συμφωνίες Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως ο ΔΕΣΦΑ, τα Περιφερειακά Αεροδρόμια τηςFraport, το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζελος.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζεται η συνεχής παρακολούθηση του έργου και ο έλεγχος καλής εκτέλεσης μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Ολα τα εμπλεκόμενα μέρη δεσμεύονται ισότιμα, δίκαια, και όπως προβλέπει η σύγχρονη διεθνής πρακτική, στην ομαλή πορεία του επενδυτικού σχεδιασμού και την μεγιστοποίηση των ωφελειών μακροπρόθεσμα.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Το νέο Επενδυτικό Σχέδιο σφραγίζει την υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και καθιστά τα Μεταλλεία Κασσάνδρας πηγή ευημερίας για όλους:
Επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των μεταλλείων και άρα την πλουτοπαραγωγική τους δραστηριότητα κατά 7 έτη τουλάχιστον
Προβλέπει $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων, εκ των οποίων το 1 δισ. δολάρια θα επενδυθεί εμπροσθοβαρώς κατά την πρώτη 5ετία υλοποίησης της επένδυσης
Δημιουργεί 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών – Συνολικά 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες φτάνουν τις 5.000 θέσεις εργασίας μαζί με τις έμμεσες, με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη.
Αποδίδει πλέον των 2 δισ. ευρώ έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, ενώ συνεπάγεται σημαντική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών που εκτιμώνται σε 11,3 δισ. ευρώ με συνακόλουθη εισροή συναλλάγματος και ενδυνάμωση του εγχώριου μεταλλευτικού κλάδου·
Δεσμεύει επενδύσεις 70 εκ. ευρώ για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσα από εμβληματικά αναπτυξιακά έργα και έργα κοινωνικής μέριμνας.
Εγγυάται την υπεύθυνη περιβαλλοντικά εξόρυξη καθώς με την εφαρμογή των διεθνώς Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (BAT) σε όλες τις πτυχές της εξόρυξης ,της επεξεργασίας, της διαχείρισης μεταλλευτικών καταλοίπων και υδάτων επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ

Η επένδυση στην Μεταλλουργία δεν μπορεί να υλοποιηθεί με όρους και μεθόδους που προσδιορίσθηκαν 20 σχεδόν χρόνια πριν, όταν καταρτίστηκε το αρχικό επενδυτικό σχέδιο. Η αγορά μεταβάλλεται, οι μεθοδολογίες και διαθέσιμες τεχνολογίες εξελίσσονται, οι οικονομικοτεχνικοί όροι και προϋποθέσεις αλλάζουν, κατ’ επέκταση και οι παράμετροι κατασκευής και αυτού του έργου απαιτείται να εναρμονιστούν με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Η ανάπτυξη Μονάδας Μεταλλουργίας ήταν και παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνικός Χρυσός. Στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας, η Ελληνικός Χρυσός δεσμεύεται να καταθέσει νέα, πλήρη μελέτη για την ανάπτυξη Μονάδας Μεταλλουργίας, που θα βασίζεται σε σύγχρονες, βέλτιστες πρακτικές και θα εξασφαλίζει περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ανάπτυξη των μεταλλείων, το αναβαθμισμένο ,σύγχρονο επενδυτικό σχέδιο προβλέπει:

Για τις Σκουριές:

1,28 δισ. ευρώ συνολική επένδυση για την ολοκλήρωση του έργου και τη μετάβαση σε φάση παραγωγής
Κατασκευή εργοστάσιου εμπλουτισμού μεταλλεύματος, για την παραγωγή συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού προς εξαγωγή και ράβδων χρυσού doré
Επέκταση της διάρκειας ζωής του μεταλλείου από 18 σε 26 έτη
 

Για την Ολυμπιάδα:

304 εκ. ευρώ πρόσθετη επένδυση για την αναβάθμιση και συντήρηση του μεταλλείου.
Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του μεταλλείου στους 650.000τόνους ετησίως, από 400.000 τόνους σήμερα.
Διάρκεια ζωής τα 23 έτη.
 

Για το Στρατώνι:

57εκ. ευρώ πρόσθετη επένδυση για την αναβάθμιση των μεταλλευτικών
εγκαταστάσεων.
Σε πρώτη φάση, διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων για νέα κοιτάσματα στην περιοχή Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου κατόπιν και της πολύ πρόσφατης αδειοδότησης που εκκρεμούσε επί τουλάχιστον τριετίας, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγή και η αποδοτικότητα του μεταλλείου.
Επιπλέον επενδύσεις ύψους 19 εκ. Ευρώ για την αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου ώστε το λιμάνι να γίνει κόμβος εξαγωγών προς τις παγκόσμιες αγορές και κληρονομιά για την περιοχή. Δημιουργείται έτσι μια νευραλγική υποδομή που μετά το πέρας της μεταλλευτικής ανάπτυξης θα αξιοποιηθεί για άλλες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ τουρισμός, μεταφορές)

Επιπλέον προβλέπει: 

Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων, αξίας 130 εκ.ευρώ, με κατασκευή χώρου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων και νέας μονάδας κατεργασίας νερού
.
Προστασία των υδάτινων πόρων μέσω αντιπλημμυρικής οχύρωσης όλων των εγκαταστάσεων.
Συνέχιση του έργου της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής από παλαιότερες χρήσεις που την επιβάρυναν για δεκαετίες.
Παράλληλη αποκατάσταση των ορυγμάτων κατά την εξόρυξη και πλήρη αποκατάσταση της περιοχής μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου ώστε να αποδοθεί άρτια στην τοπική κοινωνία για άλλες χρήσεις.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.