Με αρωγό τον ΕΝΦΙΑ τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν το στόχο του υπουργείου Οικονομικών κατά €1,2 δισ. τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων αφορούν πάνω από το μισό των αυξημένων εσόδων και οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απόφαση πολλών ιδιόκτητων να τον πληρώσουν εφάπαξ λόγω και της μείωσης του με το νέο μοντέλο υπολογισμού.

“Η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο” είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι “εφέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα και συνεπώς η λογική «δώσε κι άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος”.

Οι επιδοτήσεις

Σχετικά με την επιδότηση στα καύσιμα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε θα έχουν ορίζοντα τριμήνου και θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να επεκταθούν και τους άλλους δυο μήνες του καλοκαιριού. Ωστόσο, δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το ύψος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και τον τρόπο χορήγησης, καθώς, όπως είπε, θα προηγηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση, απάντησε ότι αυτό είναι σχετικό, καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι «γενναία» αλλά και για τον πολίτη «ψίχουλα». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, οι έως σήμερα παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.