Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν ελαφρώς ανοδικά το πρωί της Τρίτης πριν υποχωρήσουν σε απώλειες καθώς οι επενδυτές παρακολουθούσαν τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα.

Kατά 0,36% υποχώρησε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με πτώση της τάξεως του 0,1%, την έκτη συνεχόμενη αρνητική σύνοδο.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διαπραγματεύεται στις 7439.69 μονάδες αρνητικός κατά 0,19%. Ο γερμανικός δείκτης DAX διαπραγματεύεται πτωτικά κατά 0,16%, στις 15788.19 μονάδες . Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται χαμηλότερα κατά 0,23%, στις 7168.05 μονάδες . Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB διαπραγματεύεται στις 27238.77 μονάδες οριακά μειωμένος κατά 0,04%, ενώ ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 βρίσκεται στις 9303.5 μονάδες θετικός κατά 0,32%.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οδήγησαν σε οριακά κέρδη του κλάδου, με άνοδο 0,36%, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποχώρησαν 1% μαζί με τα αποθέματα εξόρυξης.

Στο ζενίθ η τιμή της μετοχής της Fintech Wise που σημειώνει την κορυφαία μεμονωμένη απόδοση, με άνοδο άνω του 19% εξαιτίας των δυνατών της οικονομικών αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έτους η εταιρεία κατέγραψε αύξηση μικτού κέρδους 73% και αύξηση πελατών 34%.

Εν τω μεταξύ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Mārtiņš Kazāks, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2024 είναι «πολύ νωρίς» για να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων και οι αγορές προχωρούν. Μιλώντας στο CNBC, ο Kazāks, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, είπε ότι θα ήταν ζωτικής σημασίας να παρακολουθείται στενά ο βασικός πληθωρισμός, καθώς αυτό θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά το ονομαστικό επιτόκιο.

Στην Ασία, οι μετοχές που διαπραγματεύονται αναμεμειγμένες με κάποιες ενισχύονται από την ανανεωμένη αισιοδοξία για την οικονομική στήριξη στην Κίνα. Ο πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας ότι το Πεκίνο θα προτείνει πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την επέκταση της εγχώριας ζήτησης και τις ανοιχτές αγορές.

Εν τω μεταξύ, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών έδειξαν επίσης υψηλότερο άνοιγμα ενόψει των πωλήσεων κατοικιών, των διαρκών αγαθών και των δεδομένων της οικονομικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξουν επίσης νέα στοιχεία ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα