Στο περιστατικό αεροπειρατείας πτήσης της Ryanair αναφέρθηκε ο Μάικλ Ο’ Λίρι -ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair- και έκανε λόγο για κρατική αεροπειρατεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος ήταν ο Ρόμαν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του.

«Ήταν μια περίπτωση αεροπειρατείας υποστηριζόμενη από ένα κράτος» υποστήριξε.

«Κρατική αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της Ryanair»

Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Irish Newstalk για την αναγκαστική εκτροπή του αεροσκάφους της εταιρείας του, που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά συνοδεία ενός μαχητικού MiG-29 οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο στο Μινσκ, ο Ο’ Λίρι είπε ότι θα έχει «λεπτομερή ενημέρωση σήμερα με τις αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Παραδέχτηκε πως επιβάτες και πλήρωμα τέθηκαν κατ’ ουσίαν υπό κράτηση. Αλλά φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών της Λευκορωσίας ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, ο οποίος προχώρησε και σε μια άλλη παραδοχή: «Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB που κατέβηκαν επίσης από το αεροσκάφος», πρόσθεσε.

«Υπήρχαν πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο της Ryanair»

Το αεροπλάνο της Ryanair απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας αλλά συνοδεία ενός μαχητικού MiG-29 οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο στο Μινσκ.

Σύμφωνα με μηνύματα που έστειλε σε συναδέλφους του την Κυριακή ο Ρόμαν Προτάσεβιτς, ο οποίος είναι ο δημοσιογράφος-ακτιβιστής της αντιπολίτευσης που συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας, τον ακολουθούσε ένας άντρας που υποψιάστηκε ότι ήταν πράκτορας της KGB της Λευκορωσίας ενόσω βρισκόταν στην αίθουσα αναχώρησης στην Αθήνα.

Ο άνδρας στη συνέχεια στάθηκε πίσω του στην ουρά για να επιβιβασθεί και προσπάθησε να τραβήξει μια φωτογραφία των εγγράφων του, σύμφωνα με όσα είπε ο ακτιβιστής στους συναδέλφους του. Ο Προτάσεβιτς είπε ότι ο άντρας του έθεσε τότε μια «ηλίθια ερώτηση» στα ρωσικά και έφυγε.