Υπερδιπλάσια αντισώματα παράγει το εμβόλιο της Moderna κατά της covid-19 έναντι του εμβολίου των Pfizer/BioNTech,  όπως προκύπτει από έρευνα η οποία συνέκρινε άμεσα τις ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από εμβολιασμό με τα δύο αυτά σκευάσματα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια μελέτη σε περίπου 2.500 εργαζόμενους σε μεγάλο νοσοκομείο του Βελγίου, εντόπισε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων μεταξύ των ατόμων που δεν μολύνθηκαν από κορωνοϊό πριν να λάβουν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna, ήταν κατά μέσο όριο 2.881 μονάδες ανά mL, συγκριτικά με 1.108 μονάδες σε αντίστοιχη ομάδα που εμβολιάστηκε και με τις δύο δόσεις του σκευάσματος της Pfizer.

Αντισώματα και εμβόλιο Phizer ή Μοδερνα – Πως εξηγούνται οι διαφορές

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν σε επιστολή προς το περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έδειξαν πως οι διαφορές θα μπορούσαν να εξηγηθούν από:

  • Τα υψηλότερα επίπεδα δραστικού συστατικού στο εμβόλιο της Moderna – 100 μικρογραμμάρια συγκριτικά με 30 μικρογραμμάρια σε εκείνο των Pfizer/BioNTech, και
  • Το μεγαλύτερο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο δόσεων της Moderna – τέσσερις εβδομάδες, αντί για τρεις που ισχύει στην περίπτωση του σκευάσματος των Pfizer/BioNTech

Το εμβόλιο της Moderna συσχετίστηκε με τη διπλάσια μείωση των επιπέδων κινδύνου ενάντια σε σοβαρές περιπτώσεις μόλυνσης από Covid 19 συγκριτικά με το εμβόλιο της Pfizer, σε μια εξέταση ατόμων στο ιατρικό κέντρο Mayo Clinic στις ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο.

Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε ξεχωριστή μελέτη που κυκλοφόρησε πριν από τη δημοσίευση και την αξιολόγηση από ομοτίμους στις 9 Αυγούστου.

Μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer και Moderna, μειώθηκε στο 66% από τότε που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε «κυρίαρχη».

Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από μελέτη στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία σε έξι Πολιτείες και η οποία διεξήχθη με σκοπό να εξεταστεί η απόδοση των εμβολίων σε πραγματικές συνθήκες. Οι συμμετέχοντες εξετάζονταν εβδομαδιαίως για συμπτωματικές και ασυμπτωματικές λοιμώξεις.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη της μόλυνσης ήταν 91%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας.

Όμως, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε κυρίαρχη, δηλαδή όταν ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων σύμφωνα με την αλληλουχία, η αποτελεσματικότητα από το εμβόλιο της Pfizer και το εμβόλιο της Moderna έπεσε στο 66%.