Σε ανανέωση,τροποποίηση και αναδιατύπωση της ΑΕΠΟ του 2014 για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), ισχύος 44 MW, στη θέση «Καλαμάκι», των Δ.Ε. Λαμιέων, Λειανοκλαδίου και Ξυνιάδος, των Δήμων Λαμιέων & Δομοκού, της ΠΕ Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», της εταιρείας «Καλαμάκι Ενεργειακή», η οποία ελέγχεται από την Elpedison, προχώρησε η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ.
Η παραπάνω απόφαση αφορά την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από 44 MW σε 48 MW, διατηρώντας τη μέγιστη ισχύ παραγωγής σταθερή σε 44 MW, τη μεταβολή του αριθμού και τύπου των ανεμογεννητριών και τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ.
Όπως σημειώνεται, κρίθηκε αναγκαία η προσαρμογή του έργου του στις τρέχουσες απαιτήσεις της προστασίας του περιβάλλοντος. Για αυτό γίνεται αναδιατύπωση της ΑΕΠΟ του «ώστε να προστεθούν τόσο οι όροι των γνωμοδοτούντων φορέων που προέκυψαν από τη διαδικασία γνωμοδοτήσεων επί του Φακέλου της ΜΠΤΑ, όσο και άλλοι πρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων του έργου στο περιβάλλον».
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 με διαφορετική επωνυμία και μετοχική σύνθεση, ενώ πέρασε στον έλεγχο της Elpedison επίσημα στις αρχές του 2022.
Τι περιλαμβάνει το project
Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 44 MW, στη θέση «Καλαμάκι» των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμιέων, Λειανοκλαδίου και Ξυνιάδος, των Δήμων Λαμιέων & Δομοκού, της ΠΕ Φθιώτιδας.
Ο ΑΣΠΗΕ θα εγκατασταθεί γήπεδο συνολικής επιφάνειας 1.414.103 τ.μ. και ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει 10 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ισχύος 4,8 MW έκαστη, τύπου GE-158 4800KW με ύψος πυλώνα 101 m, διάμετρο πτερωτής 158 m και συνολικό ύψος: 79 + 101 = 180 m.
Ως προς τα συνοδά έργα του ΑΣΠΗΕ προβλέπονται τα εξής:
Έργα οδοποιίας, τα οποία περιλαμβάνουν τη διάνοιξη νέας δασικής οδοποιίας και τη βελτίωση υφιστάμενης οδοποιίας, και θα είναι συνολικού μήκους 4.872,42 μέτρων. Πιο, συγκεκριμένα περιλαμβάνει τη διάνοιξη 4.314,08 μ. νέας οδοποιίας και την βελτίωση 558,34 μ. υφιστάμενης οδοποιίας.
Για την εγκατάσταση της κάθε Α/Γ προβλέπεται η διαμόρφωση επίπεδων πλατειών, δέκα συνολικά, συνολικού εμβαδού 79.908 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένης και της πλατείας εγκατάστασης του οικίσκου ελέγχου, εμβαδού 231,86 τ.μ.). Οι πλατείες θα χρησιμοποιηθούν ως θέση προσωρινής απόθεσης του εξοπλισμού καθώς και έδρασης των απαραίτητων μηχανημάτων ανύψωσης του, προκειμένου στη συνέχεια να συναρμολογηθεί και να γίνει η ανέγερση της κάθε Α/Γ.
Η διασύνδεση του αιολικού σταθμού με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) θα πραγματοποιηθεί με υπόγεια γραμμή ΜΤ, η οποία θα εκκινεί από τον οικίσκο ελέγχου (εμβαδού 80 τ.μ.) του ΑΣΠΗΕ και θα καταλήγει στο νέο ΚΥΤ 33/400kV στη θέση «Τσατάλι» (της τοπικής κοινότητας Πετρωτού του Δήμου Δομοκού), το οποίο θα συνδεθεί με τη γραμμή 400kV ΚΥΤ Λάρισας-ΚΥΤ Λάρυμνας και αναπτύσσεται από σταθμούς ΑΠΕ της ευρύτερης περιοχής.
Το νέο ΚΥΤ 33/400kV έχει λάβει, από τον Ιούλιο του 2022, έγκριση καταλληλόλητας από τον ΑΔΜΗΕ. Η γραμμή ΜΤ 33kV θα είναι συνολικού μήκους περίπου 30.500 μέτρων. Η όδευση του καλωδίου ΜΤ θα είναι υπόγεια, θα διαθέτει προστασία XPLE και θα οδεύει σε όλο του το μήκος παράλληλα με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο.
Η θέση του έργου
Στην απόφαση σημειώνεται ότι το έργο βρίσκεται εκτός των ορίων των περιοχών του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών του ν. 3937/2011. Πιο συγκεκριμένα, δεν βρίσκεται εντός, ούτε γειτνιάζει με προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 (Ειδικές Ζώνες Διατήρησης της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ ή και Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ). Επίσης, δεν εντοπίζεται εντός, ούτε γειτνιάζει με Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά. Τέλος, το έργο δεν εντοπίζεται εντός Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Το σύνολο του έργου χωροθετείται εκτός Εθνικών Δρυμών, εκτός Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας Ramsar, εκτός Αισθητικών Δασών και εκτός Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης. Η περιοχή επέμβασης ανήκει, ως επί το πλείστον, σε δασικές εκτάσεις και υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.