Εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ η διενέργεια διαγωνισμών που αφορούν το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών Ευστάθιου Σταθόπουλου δόθηκε η έγκριση διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού άνω των ορίων, σε τμήματα, για την επιλογή αναδόχων εκτέλεσης του έργου: «Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

Σημειώνεται ότι διενεργούσα αρχή, είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «κατ΄ εντολή, στο όνομα και για λογαριασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Με την ίδια απόφαση εγκρίθηκε το τεύχος της σχετικής Διακήρυξης, με τα παραρτήματα της, όπως υπεβλήθη από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα «Έγκριση της διενέργειας και της διακήρυξης Ανοικτής Διαδικασίας σε Τμήματα άνω των ορίων μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.)» ελήφθη στις 25 Σεπτεμβρίου και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή) με αξιολόγηση μελέτης.

Με βάση σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΝ από τις 12 Οκτωβρίου 2023 προκύπτει η δέσμευσης πίστωσης ποσού 69.099.998,89 ευρώ για αυτό το σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2021 έγινε η ένταξη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων στον προϋπολογισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, με πόσο 248 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων 2020-2030, με βάση το οποίο θα φυτευτούν περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα, με έμφαση στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Όλες οι αναδασώσεις θα γίνουν με σπόρους και ποικιλίες ανάλογα με την περιοχή, ενώ θα χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα δέντρα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα φυσικό αντιπυρικό τείχος.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων 2020-2030 θα είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη χώρα, και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δάσωση και την αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί.

Εκτός από την ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία υπολογίζεται συνολικά σε 310 εκατ. ευρώ, προβλέπεται χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε ο συνολικός προϋπολογισμός να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει, επίσης, την εγκατάσταση και τη συστηματική λειτουργία μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης της ανάπτυξης των αναδασώσεων εκτάσεων, των αλλαγών σε περιβάλλουσες χρήσεις γης και της εξέλιξης των περιβαλλοντικών, οικολογικών, κλιματολογικών και τοπικών συνθηκών.

Ακόμη, η παρακολούθηση θα γίνεται με εξελιγμένα μέσα τηλεπισκόπησης για το σύνολο των εκτάσεων και με χρήση δορυφορικών δεδομένων, ενώ κατά περίπτωση θα ενισχύεται και με αισθητήρες τηλεπισκόπησης.

Διαβάστε ακόμη: