Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι καμία επίσημη πρόσκληση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από την Τουρκία δεν έχει δεχθεί η ελληνική πλευρά.

 Ωστόσο, αναμένεται η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας στη δημόσια πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε τα ακόλουθα:

«Ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Αναφορικά με την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, η Ελλάδα επιμένει εδώ και πολύ καιρό ότι θα συζητηθεί μόνο το ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στους προηγούμενους 60 γύρους διερευνητικών επαφών.

Σημειώνεται ότι ο τελευταίος γύρος διερευνητικών επαφών έγινε τον Μάρτιο του 2016 στην Αθήνα. Άρα, ο επόμενος θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη και αναμένεται να καθοριστεί από τις δυο πλευρές.

Σχετικά με πιθανή συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Δένδια στα Τίρανα, από την ελληνική πλευρά απαντούν ότι δεν υπάρχει τέτοιος προγραμματισμός.

Νωρίτερα, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια κι επανέλαβε ότι μοναδικό θέμα για τις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.