Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3», ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «θεωρίες συνομωσίας της αντιπολίτευσης που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τις αναφορές ότι θα εμποδίζονται οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ να καλύπτουν διαδηλώσεις.

Κληθείς να εξηγήσει τι ακριβώς προβλέπεται, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι το μέτρο του αξιωματικού συνδέσμου αφορά μόνο τις περιπτώσεις που οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι θα ζητούν αστυνομική προστασία κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων.

Τόνισε δε ότι με βάση το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, η ΕΛΑΣ θα λειτουργεί με κάμερες στις διαδηλώσεις, κάτι το οποίο θα ανακοινώνεται από την αρχή στους διαδηλωτές.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι η αστυνομία θα έχει κλιμάκωση στη χρήση των μέσων εξηγώντας: «Σε πρώτη φάση θα υπάρχουν εμπόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, μετά κλιμακούμενη χρήση μέτρων όπως το νερό, υπάρχει διαμεσολάβηση, και υπάρχει η νέα ομάδα ΟΔΟΣ, μια ομάδα νέων αστυνομικών, το 80% των οποίων είναι γυναίκες οι οποίοι είναι άοπλοι και συνεννοείται με τους διαδηλωτές ώστε να μην καταλαμβάνουν το οδόστρωμα και να βαδίζουν στα πεζοδρόμια. Στο τέλος έρχεται η λογοδοσία της ΕΛΑΣ για όσα έγιναν μετά τα γεγονότα, αλλά αν διαπράχθηκαν και ποινικά αδικήματα και καταστροφές».