Στα τέλη της πιο απρόβλεπτης χρονιάς – απο κάθε άποψη- οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει απο τώρα να αναζητούν τους νέους νικητές που θα προκύψουν αφού οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 ξεκίνησαν. Κατά την άποψη ορισμένων, πριν ξεκινήσει η όποια ανάκαμψη, χρειάζεται να εξετάσει κανείς ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο απο μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία. Με άλλα λόγια, όπως θα δούμε, και απο τις εν λόγω μετοχές , κάποιοι επενδυτές ψάχνουν τους νικητές στους χθεσινούς… χαμένους του ιού. Όπως υποστηρίζουν δεν θα κοιτάξουν για τις μετοχές του ftse 25 ή της “μόδας” ( λ.χ ΔΕΗ – Οπαπ – ενέργεια ), αλλά εκείνες τις οποίες θεωρούν, εκ των πραγμάτων, χαμένες.

Τι επικράτησε αρχικά

Η άποψη η οποία επικράτησε αρχικώς στις ΗΠΑ – αλλά και διεθνώς- ήταν οι εταιρείες οι οποίες έφερναν χρήματα εν μέσω πανδημίας. Έτσι όλοι στράφηκαν στις εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες απο το σπίτι ( Google, Amazon, Zoom κλπ). Στην Ελλάδα, η Πλαστικα Θράκης με τις επενδύσεις στις μάσκες είδε την μετοχή της να σημειώνει άνοδο κατά 102%. Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, η άποψη της Morgan Stanley για τις κυκλικές μετοχές ( τράπεζες, βιομηχανίες, καταναλωτικά είδη) – η οποία δικαιώθηκε – ταιριάζει περισσότερο στην μετα Covid-19 εποχή.Οι μετοχές της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με αυτή άποψη, επωφελούνται περισσότερο απο το άνοιγμα της οικονομίας – καθώς είμαστε στην αρχή της bull market και όχι στο τέλος της.

Αναζητώντας τους νέους νικητές στην Αθήνα

Τράπεζες
Αναμφισβήτητα, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές με την άνοδο που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα προεξόφλησαν το γύρισμα και της ελληνικής αγοράς. Εφόσον διατηρήσουν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα τότε οι μετοχές τους θα πρωταγωνιστήσουν και το επόμενο διάστημα. Απο την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες αρχής γενομένης απο την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν οριστικά τα κεφάλαια τους προκειμένου να επιστρέψουν δραστικά στις τραπεζικές τους εργασίες. Παραδοσιακά ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου ξεκινούσε απο την Alpha bank. Τώρα οι πληροφορίες φέρουν την Εθνική να κάνει το μεγάλο βήμα μετά την Τράπεζα Πειραιώς. Η άνοδος των μετοχών πριν απο τις αυξήσεις κεφαλαίου θα κινητοποιήσει και κεφάλαια απο τις αναδυόμενες αγορές – και το τελευταίο μπορεί να φέρει ένα νέο κύκλο ανόδου καθώς τα επίπεδα της τιμής προς λογιστική αξία στις ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Εμπόριο
Στο εμπόριο τα καίρια πλήγματα λόγω της καραντίνας σε Φουρλή, Πλαίσιο κλπ. Έφεραν σημαντική μείωση εσόδων. Η ευελιξία που έδειξαν οι εταιρείες με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το άνοιγμα της οικονομίας δύναται να αναστρέψει την σημερινή εικόνα απωλειών. Η μετοχή της Φουρλής έχει χάσει -34% απο τις αρχές του χρόνου, το Πλαίσιο -3,75% ( αλλά με λιγότερη εμπορευσιμότητα).Η Σαράντης επίσης λόγω της παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη είχε θετική πορεία με την μετοχή της να ανεβαίνει 6,75% απο 1/1.
Διυλιστήρια
Το τελευταίο τρίμηνο οι μετοχές των διυλιστηρίων επέστρεψαν με την μετοχή της ΜΟΗ να κερδίζει 15% και τον τίτλο των Ελ.πε 10,9%. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η MOH εξασφάλισαν σημαντικές γραμμές χρηματοδότησης και είναι έτοιμες για ένα γύρισμα της οικονομίας. Ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας.
Τουρισμός
Εδω τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Εαν στο πρώτο τρίμηνο οι τουριστικές κρατήσεις αρχίσουν να ανακάμπτουν λόγω των εμβολίων η εικόνα το καλοκαίρι του 2021 θα είναι διαφορετική. Η Αegean λόγω της επικείμενης αύξησης θα έχει και συγκεκριμένη μετοχική συμπεριφορά. Ήδη η μετοχή της έχει αποδώσει 48% μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Η συγγενής εταιρεία Autohellas επίσης έχει αποδώσει 48% μέσα στο πρώτο τρίμηνο φθάνοντας κοντά στα 6 ευρώ.
Βιομηχανία
H άνοδος της Βιοχάλκο και των θυγατρικών της ( Cenergy 72% στο τρίμηνο, Elval 27% ) δίνει την εικόνα για το τι θα ακολουθήσει εαν οι οικονομίες ανακάμψουν διεθνώς. Υποτιμημένη είναι και η μετοχή του Τιτάνα με άνοδο μόλις 28% το τελευταίο τρίμηνο. Τα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα επανέρχονται δυναμικά καθώς ξεκινά η Γραμμή 4, Ελληνικό, Εγνατία. Η ΚΟΥΕΣΤ με άνοδο 29% απο 1/1, η Παπουτσάνης απο την μικρή κεφαλαιοποίηση με άνοδο 43% απο 1/1 και η Κρι-κρι με άνοδο 13% αποτελούν ορισμένες απο τις ασφαλείς επιλογές.