Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν 28 πολιτικά κόμματα και συνδυασμοί.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός ‘Αλμπιν Κούρτι αναμένεται να αναδειχθεί νικητής των εκλογών.

Κάποιες δημοσκοπήσεις μάλιστα δίνουν στο κίνημα «Αυτοδιάθεση» ποσοστό που θα αγγίζει το 50% κάτι που αν συμβεί θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμα κυβέρνηση με την συνεργασία βουλευτών που προέρχονται από τις μειονότητες.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δεν μπόρεσε να θέσει υποψηφιότητα ο αρχηγός του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Αλμπιν Κούρτι

διότι καταδικάστηκε για το αδίκημα της «παρακώλυσης κοινοβουλευτικού έργου» πριν από τρία χρόνια, όταν ενεργοποίησε δακρυγόνο εντός της αίθουσας συνεδριάσεων της ολομέλειας.
Η νομοθεσία στο Κόσοβο απαγορεύει την διεκδίκηση δημοσίου αξιώματος για διάστημα τριών ετών σε καταδικασθέντες για ποινικά αδικήματα ανεξαρτήτως εάν στο μεταξύ έχουν εκτίσει την ποινή που τους επιβλήθηκε. Ο Κούρτι δεν θα μπορέσει επίσης να αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους που θα παρέλθει η περίοδος των τριών ετών από την καταδίκη του και αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής του στα κοινά.

Εκτός από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» στην βουλή αναμένεται να εκπροσωπηθούν επίσης η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK), το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (PDK) του τέως προέδρου Δημοκρατίας και κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι και η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι.

Οι εθνικές μειονότητες, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, θα εκπροσωπηθούν με 20 βουλευτές εκ των οποίων οι δέκα θα προέρχονται από την σερβική κοινότητα. Στις γραμμές των Σέρβων τα πράγματα είναι ξεκάθαρα κι απ ότι όλα δείχνουν η Σερβική Λίστα (SL) που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι θα επικρατήσει καταλαμβάνοντας και τις δέκα έδρες.
Κατά την προεκλογική περίοδο στο Κόσοβο τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η οικονομική ανάπτυξη και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και η πάταξη της διαφθοράς ενώ στο περιθώριο βρέθηκε το ζήτημα της οριστικής επίλυσης των διαφορών με την Σερβία και η διαδικασία διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.