Καταστρέφονται καλλιέργειες από την περίοδο ξηρασίας η οποία, καθυστερεί τη σπορά σε ορισμένους από τους κορυφαίους παραγωγούς της Ευρώπης, με κίνδυνο περαιτέρω αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων.

Περίπου το 60% της υπαίθρου στην Ισπανία πλήττεται από ξηρασία και οι συνθήκες επιδεινώνονται για τους αγρότες στην Ιταλία και την Πορτογαλία. Προηγήθηκε ένας εξαιρετικά ξηρός, ζεστός χειμώνας στη νότια και δυτική Ευρώπη, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα νερού για γεωργική χρήσησημειώνει το Bloomberg.

Οι βροχοπτώσεις του Μαρτίου και του Απριλίου έχουν τονώσει την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μπλοκ να προβλέπει αύξηση της παραγωγής σιτηρών κατά 8% από πέρυσι. Ωστόσο, η νότια Ευρώπη είναι βασικός παραγωγός για φρούτα και λαχανικά.

«Η σπορά στην περιοχή του ποταμού Πάου ξεκινά παραδοσιακά στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, αλλά αυτή τη στιγμή το έδαφος είναι πολύ ξηρό», δήλωσε ο Massimiliano Giansanti, επικεφαλής της ιταλικής αγροτικής ομάδας Confagricoltura, σε συνέντευξή του στη Ρώμη. «Όσο περισσότερο περιμένουμε, όμως, τόσο λιγότερα θα έχουμε όσον αφορά την παραγωγή».

Η φετινή ξηρασία θα μπορούσε να πλήξει την ανοιξιάτικη σοδειά προϊόντων, όπως οι ντομάτες και τα φρούτα – μια βιομηχανία με ετήσιες πωλήσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και εξαγωγές σχεδόν 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε ο Giansanti. Η παραγωγή σόγιας και καλαμποκιού θα βρεθεί επίσης σε κίνδυνο, αυξάνοντας τα έξοδα για τους παραγωγούς κρέατος και πουλερικών.

 

Διαβάστε περισσότερα