Χίλια αριστουργηματικά έργα μεταφέρονται στην Εθνική πινακοθήκη. Ήταν στις 12.30 το μεσημέρι της περασμένη Πέμπτης, 21 Ιανουαρίου, όταν έκλεισε το τελευταίο κεφάλαιο που θα βάλει την οριστική και καθοριστική ψηφίδα στην Εθνική Πινακοθήκη. Ηταν η στιγμή του rien ne va plus, των τελευταίων προσφορών που έφτασαν σφραγισμένες από ενδιαφερόμενους για τη μεταφορά και τοποθέτηση των έργων Τέχνης.

Η προκήρυξη

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο ανάδοχος που θα επιλεγεί πρέπει μέσα σε 45 μέρες να έχει ολοκληρώσει το έργο του, συνεπώς να είναι έτοιμοι οι εκθεσιακοί χώροι προκειμένου να δεχθούν το κοινό. Η αμοιβή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 74.000 ευρώ (με ΦΠΑ) και το ποσό καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η διαδικασία μεταφοράς θα ξεκινήσει άμεσα προφανώς ώστε να επιτευχθεί το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού για τα θυρανοίξια: στις 24 Μαρτίου του 2021. Τότε ό,τι και αν γίνει, ακόμα και αν τα μουσεία δεν λειτουργούν ακόμα κανονικά εξαιτίας των πρωτοκόλλων ασφαλείας που επιβάλλει η πανδημία, η Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί έστω και συμβολικά. Και θα ανοίξει όχι μόνο με την μόνιμη συλλογή της, αλλά και με μια ειδική έκθεση αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Χίλια έργα θα μεταφερθούν

Η εταιρεία που θα αναλάβει τις προσεχείς ημέρες την πρόκληση της μεταφοράς και τοποθέτησης πραγματικών θησαυρών όχι μόνο της ελληνικής, αλλά της παγκόσμιας Τέχνης, θα μεταφέρει συνολικά 1.000 έργα. Συγκεκριμένα, 750 έργα από το Κτίριο της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδή και περίπου 50 από τις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης στη Μαγούλα Αττικής. Ολη η διαδικασία από τη συσκευασία ως την τοποθέτηση θα εποπτεύεται από μέλος των εργαστηρίων της Διεύθυνσης Συντήρησης.

Διαβάστε επίσης Εικαστική Έκθεση Ναυμαχία Σαλαμίνας 2500 χρόνια μετά… στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά