Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ για περισσότερους από 4 μήνες, με πολλές πόλεις να έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων, συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την εμπόλεμη χώρα, και οι Ουκρανοί πολίτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πούλμαν προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου.

Δεκάδες δρομολόγια εκτελούνται από και προς την Ελλάδα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες μη στρατεύσιμης ηλικίας αποβιβάζονται με ό,τι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους και κυρίως με την προσδοκία να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 658 Ουκρανοί πρόσφυγες από τους οποίους 146 ήταν ανήλικοι.  Αναλυτικά, εισήλθαν 320 από τον Προμαχώνα, 68 από Ευζώνους και 141 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθηκαν 72 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 14 και στα λοιπά αεροδρόμια 43. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 46.183 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 11.582 ανήλικοι.

Πάνω από 7 εκατομμύρια Ουκρανοί είναι εκτοπισμένοι μέσα στη χώρα τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε αυτούς προστίθενται οκτώ εκατομμύρια που έφυγαν στο εξωτερικό. Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία μέτραγε 37 εκατ. κατοίκους στα εδάφη υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι κάτοικοι της Κριμαίας, της χερσονήσου που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των Ουκρανών που έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι πάνω από 8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω του πολέμου.