Με την ανάδειξη των 3 μεγάλων νικητών ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος του Προγράμματος Επιτάχυνσης του CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο της online Τελετής Λήξης και Απονομής, η ομάδα του επιταχυντή υποδέχτηκε ψηφιακά -μέσω πλατφόρμας και σχετικού live stream- τις startups που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το πρόγραμμα, όπως επίσης κριτές, μέντορες, στρατηγικούς συνεργάτες, δημοσιογράφους, επενδυτές, εξέχοντες εκπροσώπους της πολιτείας και του τουριστικού τομέα.

Στρατηγική συνεργασία του Ξ.Ε.Ε. με το Elevate Greece

Κατά την έναρξη της Τελετής ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστος Δήμας, προανήγγειλε και τη στρατηγική συνεργασία του Ξ.Ε.Ε και του CapsuleT με τη νέα πλατφόρμα του Elevate Greece, με απώτερο στόχο την αλληλοϋποστήριξη των φορέων μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, ενώ παράλληλα εξήρε τον καθοριστικό ρόλο των δράσεων του CapsuleT για την ενίσχυση του startup οικοσυστήματος στη χώρα.

Εν συνεχεία, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Προέδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός ενώ, ακολούθως, η Director του CapsuleT, κα Κατερίνα Σαριδάκη, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και προχωρώντας σε ένα σύντομο απολογισμό των όσων έλαβαν χώρα στον 3ο κύκλο.

Ελληνικές startups τουρισμού για πρώτη φορά στην ΙΤΒ Berlin 2021

Παίρνοντας το λόγο λίγο πριν την ανάδειξη των νικητών του 3ου κύκλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, συνεχάρη τις ομάδες του επιταχυντή για την αξιόλογη πορεία τους, ενώ προχώρησε και σε δήλωση έμπρακτης στήριξης του Οργανισμού στον επιταχυντή, ανακοινώνοντας επίσημα τη συνεργασία ΕΟΤ, Ξ.Ε.Ε. και CapsuleT, μέσω της δημιουργίας ειδικής ενότητας «Καινοτομίας» στο περίπτερο του ΕΟΤ στη διεθνή έκθεση της ITB Berlin 2021 όπου και θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν όλες οι νικήτριες startup ομάδες του επιταχυντή με virtual παρουσία (booths), ούσες έτσι παρούσες σε ένα από τα σημαντικότερα «ραντεβού» των ηγετών του τουρισμού.

Υπογραμμίζεται ότι στη διάρκεια της ειδικής τελετής, οι startup ομάδες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις τομές αναβάθμισης των υπηρεσιών τους, όπως επίσης και τη συνολική πρόοδο που σημείωσαν στη διάρκεια του 3μηνου προγράμματος (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2020), με την πολύτιμη υποστήριξη και καθοδήγηση των μεντόρων τους και της Επιτροπής Αξιολόγησης και Καθοδήγησης.

Όπως προαναφέρθηκε, η διαδικτυακή εκδήλωση κορυφώθηκε με την ανάδειξη των 3 μεγάλων νικητών, που προέκυψαν από την τελική αξιολόγηση και βαθμολογία που υπέβαλε, με το πέρας των ξεχωριστών παρουσιάσεων των startup ομάδων, η Κριτική Επιτροπή του επιταχυντή.

Σημειώνεται πως η σχετική αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε στη βάση τόσο των γενικών κριτηρίων του προγράμματος (ήτοι η ιδέα της ομάδας ως προς την καινοτομία της, η επιχειρηματική ωριμότητα και προοπτική της προσφερόμενης υπηρεσίας, αλλά και η ομάδα ως προς τα μέλη της σε σχέση με τα τυπικά τους χαρακτηριστικά), όσο και ειδικών κριτηρίων που αφορούν την πρόοδο των startup ομάδων στη διάρκεια του τρίμηνου προγράμματος.

Ειδικότερα, το 1ο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ έλαβε η Campsaround, το 2ο βραβείο και το έπαθλο των 5.000 ευρώ έλαβε η Tourmie ενώ τέλος, το 3ο βραβείο και τα 3.000 ευρώ έλαβε η ομάδα της EV Loader.

Συγχρόνως, το κοινό που παρακολούθησε το live stream είχε τη δυνατότητα να επιλέξει τη δική του αγαπημένη ομάδα -με βάση την παρουσίασή της- απονέμοντας έτσι το «Βραβείο Κοινού». Νικήτρια αναδείχθηκε και πάλι η ομάδα της Campsaround που κέρδισε δωρεάν διαμονή 4 διανυκτερεύσεων με ημιδιατροφή για 4 άτομα στο βραβευμένο, 5* ξενοδοχείο “Galaxy Hotel Iraklio” της Κρήτης.

Ταυτόχρονα, όσες και όσοι συμμετείχαν στη διαδικτυακή εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις καινοτόμες υπηρεσίες και τους εκπροσώπους των startup ομάδων του 3ου κύκλου, χάρη στα virtual «περίπτερα» που διέθεταν οι τελευταίες μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, όπως επίσης να δικτυωθούν μέσα από την πραγματοποίηση online συναντήσεων.

Επισημαίνεται πως -όπως αντίστοιχα οι προηγούμενοι, έτσι και- ο 3ος κύκλος του CapsuleT πραγματοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή και υποστήριξη της Google, χορηγού του Προγράμματος Επιτάχυνσης. Επιπροσθέτως, στρατηγικοί συνεργάτες του προγράμματος ήταν η Grant Thornton, το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, η Nelios και η TÜV Austria Hellas, ενώ για τον 3ο κύκλο του προγράμματος η ομάδα του επιταχυντή «συνασπίστηκε» και με τις Ferryhopper, Keeano, Triparound, Welcome Pickups, Workathlon και Zoottle -αναγνωρισμένες startups της τουριστικής αγοράς- οι οποίες εντάχθηκαν ως community partners στο πρόγραμμα. Τέλος, υποστηρικτής για την παροχή προϊόντων καφέ ήταν η Douwe Egberts/Foodrinco.

Παράλληλα, σημαντικό κομμάτι του προγράμματος υπήρξαν, μεταξύ άλλων, οι επισκέψεις (on-site visits) των startup ομάδων στα ξενοδοχεία “Crowne Plaza Athens – City Centre”, “The Alex, Monte Kastella” και “Airotel Alexandros”, όπως επίσης και τα virtual visits που πραγματοποιήθηκαν online με στελέχη των εξής ηγετικών εταιρειών της τουριστικής αγοράς: Colossos S.Α., XT Travel Services, Yes! Hotels Group και Zante Hospitality Group.

Σημειώνεται ότι οι 8 ομάδες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τον τρίτο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης είναι οι εξής: Campsaround, EV Loader, MintQR, RevApp, Tourmie, Villa4Villa, WeAreTravelers και Weddin.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του 3ου κύκλου του CapsuleT, ο Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Συγχαρητήρια τόσο στους τρεις νικητές όσο και στις υπόλοιπες ομάδες για την πραγματικά εντυπωσιακή πρόοδο και εξέλιξη των υπηρεσιών τους στη διάρκεια του τρίμηνου προγράμματος. Σε μια εποχή όπου δοκιμαζόμαστε όλοι σκληρά, η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, όπως επίσης οι καινοτόμες υπηρεσίες των startup εταιρειών και η συμβολή τους στο τουριστικό οικοσύστημα, είναι στοιχεία-κλειδιά που μπορούν να μας οδηγήσουν όχι απλώς σε μία ταχεία ανάκαμψη, αλλά και στη βελτιστοποίηση του τουριστικού προϊόντος».