Ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για ανεπιτυχή διασκέδαση των ανησυχιών της κοινής γνώμης για την πρόωρη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού

«Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης προσπάθησε σήμερα ανεπιτυχώς να διασκεδάσει την ανησυχία της κοινής γνώμης  από την πρόωρη «χαλάρωση» των μέτρων κατά της covid-19. Επιβεβαίωσε ότι είναι αμιγώς πολιτική και χωρίς καμιά  επιστημονική τεκμηρίωση αυτή η απόφαση της κυβέρνησης.  Δεν πρόκειται για αποκλιμάκωση των περιορισμών με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως παραπειστικά είπε ο κ. Πλεύρης , αλλά για «σήμα» λήξης της πανδημίας και προαποφασισμένης εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας αναχαίτισης της διασποράς, στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση. Και μάλιστα σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-60 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται και που η χώρα βρίσκεται στην 1η θέση της Ευρώπης στο δείκτη της ημερήσιας θνησιμότητας (θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού).

Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, υποτιμά τον κίνδυνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημικής κρίσης. Δεν είναι πλέον σε θέση ούτε την πανδημία να διαχειριστεί αποτελεσματικά, ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών(ακρίβεια, ενεργειακό κόστος, μείωση αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών).  Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνση της.»

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό

Ο κ. Πλεύρης, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, το οποίο έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά μικρότερη νοσηρότητα.

«Στον εμβολιασμό έχουν πλέον υψηλά ποσοστά, ενώ παράλληλα έχει νοσήσει λόγω της παραλλαγής μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «Μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό. Τα μέτρα πια δεν έχουν την ιδιότητα της υποχρεωτικότητας, ενώ δεν πιστεύουμε στην πολιτική zero covid, όπως στην Κίνα».