Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, που ξεκίνησε με την επίτευξη σταθερής κερδοφορίας, συνεχίστηκε με την απεμπλοκή του Δημοσίου από το μετοχικό τους κεφάλαιο και ολοκληρώνεται με την διανομή μερίσματος στους μετόχους το ερχόμενο καλοκαίρι, «άνοιξε» την όρεξη των διοικήσεων τους προκειμένου να βάλουν στο «στόχαστρό» τους και τους πρώτους, προς εξαγορά, στόχους.
Έχοντας πλέον «γυρίσει» σελίδα, και με «εφαλτήριο» την ισχυρή παρουσία ισχυρών διεθνών επενδυτών στο μετοχικό τους κεφάλαιο οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν με αξιώσεις τις αγορές του εξωτερικού, είτε αποκτώντας επιτόπια παρουσία είτε κυρίως δραστηριοποιούμενοι μέσω των διεθνών, πλέον, «διαύλων» τους.
Ήδη από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς οι Έλληνες τραπεζίτες όταν και αντιλήφθηκαν ότι το κλίμα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα αλλάζει οριστικά, δεν έκρυβαν στις κατ’ ιδίας συνομιλίες τους ότι ξεκίνησαν δειλά δειλά να διερευνούν πιθανές εξαγορές είτε στις αγορές που ήδη δραστηριοποιούνται ή γνώριζαν καλά από το παρελθόν (Ν.Α Ευρώπη) είτε σε νέες εξαγορές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και προοπτικές ανάπτυξης (Μέση Ανατολή, Αραβικές Χώρες και Ινδία).
Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις του 2023 και η κεφαλαιακή επάρκεια που έχει επιτευχθεί, σε συνδυασμό και με την χαλάρωση των εποπτικών δεσμών, επιταχύνει σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» τις διεργασίες και πολλαπλασιάζει τις διερευνητικές επαφές των Ελλήνων τραπεζιτών στο εξωτερικό.
Το στίγμα της νέας στρατηγικής που υλοποιείται έδωσε μέσα στην εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Μιλάνο για την σειρά επαφών με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UniCredit (κατέχει πλέον το 9,9% της Alpha Bank) Andrea Orcel και την ομάδα του.
Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές, έξι μήνες μετά την ανακοίνωση της σημαντικής αυτής συμφωνίας, η συνεργασία της Alpha Bank με τον ιταλικό όμιλο εξελίσσεται ιδιαιτέρως θετικά και θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από τη σύμβαση διανομής που είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Andrea Orcel δήλωσε σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βασίλη Ψάλτη, ότι «μετά τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρουμανία, Alpha Bank και UniCredit σχεδιάζουν να συνεργαστούν για μια άλλη εξαγορά στη χώρα, μόλις ολοκληρωθεί η ενοποίηση των δύο μονάδων τους.
«Και οι δύο είμαστε αφοσιωμένοι στη Ρουμανία, και στους δύο μας αρέσει η Ρουμανία, και οι δύο βλέπουμε μεγάλη αξία εκεί», είπε ο Orcel στη ίδια συνέντευξη.«Αν και εφόσον υπάρξει ευκαιρία, θα εξετάσουμε και εξαγορές σε συνεργασία.»
Υπενθυμίζεται ότι για την Alpha Bank, της οποίας τα σχέδια ανάπτυξης στη Ρουμανία «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, η συμφωνία ήταν ένας τρόπος να εξάγει αξία διατηρώντας παράλληλα μια επένδυση σε μεγαλύτερη τράπεζα που θα εξυπηρετεί τους Έλληνες πελάτες της που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσε ο κ. Ψάλτης προσθέτοντας ότι «η Ρουμανία είναι μια εξαιρετική αγορά» και η επέκταση στη χώρα θα επιδιωχθεί «κοινά».
Η ατμομηχανή της Eurobank
Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Eurobank επενδύει σημαντικά στις διεθνείς δραστηριότητες καθώς αποτελούν την «ατμομηχανή» της κερδοφορίας του Ομίλου, συμβάλλοντας σε ενοποιημένη βάση για το 2023 κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Ήδη η περαιτέρω διεθνοποίηση της Eurobank αποτελεί από τους βασικούς στρατηγικούς στόχους της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια και ήδη μέσα στο 2024, προχωράει η ίδρυση γραφείων αντιπροσωπείας στην Ασία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Μέση Ανατολή επεκτείνοντας την παρουσία της προς ανατολάς.
Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, η Eurobank προχωράει με ταχείς ρυθμούς στην δημιουργία γραφείων αντιπροσωπείας τόσο στην Ινδία όσο και στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι η Ινδία εκτός από τους αλματώδεις ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια αποτελεί και την χώρα καταγωγής του βασικού της μετόχου Prem Watsa του ομίλου Fairfax.
Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση πραγματοποιεί τις τελευταίες εβδομάδες ταξίδια για τις σχετικές επαφές στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να ανοίξει τοπικά γραφεία αντιπροσωπείας σε Ντουμπάι και Άμπου Ντάμπι.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων στο μέτωπο της κυπριακής αγοράς, η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι η κατάθεση της Δημόσιας Προσφοράς για την Ελληνική Τράπεζα τοποθετείται τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ θα έχει προηγηθεί μέχρι το Πάσχα η κατ’ αρχήν έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα για να ακολουθήσει και η αντίστοιχη έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσοστό που ελέγχει σήμερα η Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα και ύστερα από την εξαγορά τριών πακέτων μετοχών ανέρχεται σήμερα σε 55,6%.
Επισήμως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φ. Καραβίας εμφανίστηκε αποφασισμένος να διερευνήσει τυχόν ευκαιρίες μεγέθυνσής μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων στην ευρύτερη περιοχή κατά την παρουσίαση στους αναλυτές των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023.
Συγκεκριμένα, ο Φ. Καραβίας ερωτηθείς για την επέκταση της Eurobank μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, είπε ότι αρχή είναι ότι η τραπεζική χρειάζεται μέγεθος. Επομένως, η Eurobank θα ενισχύσει την παρουσία της στις τρεις υφιστάμενες αγορές μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων
Πρόσθεσε επίσης ότι η μεγέθυνση θα επιδιωχθεί και μέσω αύξησης του πελατολογίου στο asset management και private banking εκτός Ελλάδας και Κύπρου, στην Ευρώπη και τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο, με δυναμική τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει 20 εκατ. πελάτες.
Ερωτώμενος για την αγορά της Ινδίας, ο κ. Καραβίας είπε ότι στόχος της Eurobank είναι να αποτελέσει την πύλη για την είσοδο ινδικών κεφαλαίων στην ΕΕ.
Εξαγορές fintec αναζητεί η ΕΤΕ
Με ισχυρό όπλο το μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων που διαθέσει, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη ξεκινήσει ένα σχεδιασμό που περιλαμβάνει στοχευμένες εξαγορές και deals στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγκεκριμένος σχεδιασμός περιλαμβάνει δύο πιθανούς στόχους και πιο συγκεκριμένα εταιρείες fintech και εταιρίες τεχνολογίας που θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βελτιώνοντας την τεχνολογία και το πελατολόγιό της Τράπεζας.
Ειδικότερα, οι «στόχοι» που ενδιαφέρουν την Εθνική Τράπεζα, πρέπει είτε να της ανοίγουν νέες αγορές στο πεδίο της ψηφιακής τραπεζικής, είτε να προσθέτουν τεχνολογικές δυνατότητες με υπηρεσίες και προϊόντα στις εργασίες της τράπεζας (π.χ. Τεχνητή Νοημοσύνη) ή να φέρνουν νέους πελάτες στην τράπεζα, μέσα από την εξαγορά ή συνεργασία με πλατφόρμα.
Η Εθνική έχει στρατηγικό στόχο τις επενδύσεις στην τεχνολογία και θέλει να επεκτείνει συνεργασίες και να διευρύνει το πελατολόγιό της. Με πλεονάζοντα κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 7,5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα σχεδιάζει εξαγορές που θα ταιριάζουν στο πλάνο που έχει χαράξει και ακολουθεί ειδικά τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Παράλληλα, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας που σήμερα έχει διεθνή παρουσία μόνο σε Κύπρο και Βόρεια Μακεδονία εστιάζει στις χορηγήσεις επιχειρηματικών δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους που η Εθνική Τράπεζα έχει ισχυρή παρουσία όπως ενέργεια, τουρισμός και ακίνητα. Το τελευταίο χρόνο οι corporate χορηγήσεις μέσω κοινοπρακτικών δανείων σε εταιρείες του εξωτερικού ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ. Την παρουσία της ΕΤΕ στο εξωτερικό απαρτίζουν 65 καταστήματα που απασχολούν 1.123 εργαζόμενους.
Ψηφιακό «εφαλτήριο» για την Τράπεζα Πειραιώς
Μέσω της ψηφιακής τραπεζικής καταρτίζει τα σχέδια της εξωστρέφειά της προς τις ξένες αγορές η Πειραιώς.
Όπως έχει εξαγγείλει η διοίκηση, η digital bank με την επωνυμία “Snappi” που συστήθηκε από κοινού με τη fintech Natech σχεδιάζει να προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσανατολίζεται να επενδύσει στη Snapi 150 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η Snappi θα έχει ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια και θα μπορεί να αναπτύξει το πρόγραμμα γρήγορα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ευρώπη.
Η νέα τράπεζα θα προσφέρει, τουλάχιστον στο ξεκίνημά της, υπηρεσίες Buy Now Pay Later (BNPL) καθώς και “banking as a service” σε μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών και άλλες.
Η συνολική διεθνής παρουσία
Σύμφωνα με στοιχεία από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ, το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό ανήλθε στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2023 σε 35,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, και το μερίδιο των διεθνών δραστηριοτήτων στο συνολικό ενεργητικό σε ενοποιημένη βάση αυξήθηκε αντίστοιχα στο 11,1% από 10,6%.
Ως προς την γεωγραφική κατανομή, η Νοτιοανατολική Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 85,4% του συνολικού ενεργητικού των διεθνών δραστηριοτήτων, με κυριότερη παρουσία στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Τα χρηματοοικονομικά κέντρα, δηλαδή το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, αντιπροσωπεύουν ποσοστό 14,5%, με τη μεγαλύτερη παρουσία να εμφανίζεται στο Λουξεμβούργο.
Το μερίδιο της ΝΑ. Ευρώπης στις καταθέσεις και στα δάνεια εξωτερικού είναι ακόμη μεγαλύτερο (89,3% και 85,9% αντίστοιχα), όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός υπηρεσιακών μονάδων και προσωπικού.
Η κερδοφορία από τις τραπεζικές θυγατρικές και υποκαταστήματα στο εξωτερικό αυξήθηκε σημαντικά σε 330 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 13,7% των κερδών προ φόρων των τραπεζικών ομίλων σε ενοποιημένη βάση.
Μεγάλη συμβολή είχαν οι θυγατρικές στην Κύπρο και στη Βουλγαρία και μικρότερη οι δραστηριότητες στη Ρουμανία, στη Βόρεια Μακεδονία, στο Λουξεμβούργο και την Αίγυπτο.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση
Τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν τον Ιούνιο του 2023 σε 580 εκατ. ευρώ, από 570 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022 (αυξημένα κατά 2% σε συγκρίσιμη βάση), αντιπροσωπεύοντας το 3% του δανειακού χαρτοφυλακίου.
Αναλυτικότερα, το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση στο σύνολο των δανείων ανέρχεται σε 2,2% για τα επιχειρηματικά, 5,2% για τα καταναλωτικά και σε 3,3% για τα στεγαστικά δάνεια.
Τα δάνεια σε καθυστέρηση μειώθηκαν κατά 7% για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ αυξήθηκαν κατά 12% για τα καταναλωτικά δάνεια και κατά 7% για τα στεγαστικά δάνεια σε συγκρίσιμη βάση.
Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις αυξήθηκε περαιτέρω σε 87% (Δεκέμβριος 2022: 82%).
Όσον αφορά στη ρευστότητα, ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις αυξήθηκε οριακά (Ιούνιος 2023: 72,6%, Δεκέμβριος 2022: 71,1%).
Αναλυτικότερα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 4%, ενώ οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022 σε συγκρίσιμη βάση.
Διαβάστε ακόμη:
- Ανεξαρτήτως ποσοστού μετά τις Ευρωεκλογές θα έχουμε ανασχηματισμό
- Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι σε Ελλάδα και Ευρώπη
- Ολίβια Ροντρίγκο: Στους δρόμους της Καλιφόρνια με το μπικίνι της
- Συνελήφθη τηλεπαρουσιαστής που κατηγορείται για υποθέσεις εκβίασης δύο ατόμων