Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τον διαμεσολαβητικό του ρόλο σε επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό την –όσο το δυνατόν συντομότερη– ολοκλήρωση των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στις ρωσικές και τις ουκρανικές δυνάμεις, μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Την επόμενη ημέρα μίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας σε τουρκικό έδαφος, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε στον Ρώσο ομόλογό του πως επιθυμεί να εργαστεί για την ειρήνη στην Ουκρανία.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι για να τους πείσω να συναντηθούν στην Τουρκία»

Ο Πρόεδρος της γείτονος χώρας είχε εκφράσει πρόσφατα την πρόθεσή του να επικοινωνήσει τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την ελπίδα, να προγραμματισθεί συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μοιράζοντας κοινό θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρεί καλές σχέσεις με αμφότερα τα κράτη.

Παράλληλα, έχει φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στους Υπουργούς Εξωτερικών στην Αττάλεια και μεταξύ διαπραγματευτών από στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για συνάντηση των δύο Προέδρων.