Στα τέλη της πιο απρόβλεπτης χρονιάς – από κάθε άποψη- οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει από τώρα να αναζητούν τους νέους νικητές που θα προκύψουν καθώς ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19. Κατά την άποψη ορισμένων επενδυτών, πριν ξεκινήσει η όποια ανάκαμψη -όταν ανοίξει η οικονομία – πρέπει  να εξετάσει κανείς ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο από μια ξαφνική αύξηση της ζήτησης στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σε εμπόριο, τουρισμό, βιομηχανία.

Με άλλα λόγια, όπως θα δούμε, και από τις προαναφερόμενες μετοχές , κάποιοι επενδυτές ψάχνουν τους νικητές στους χθεσινούς… χαμένους του ιού. Όπως δε υποστηρίζουν δεν θα αναζητήσουν μόνο τις μετοχές του FTSE 25 ή της «μόδας» ( λ.χ ΔΕΗ – ΟΠΑΠ – ενέργεια ), αλλά εκείνες τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από τον ιο και διαθέτουν προοπτικές ανάκαμψης.

Τι επικράτησε αρχικά

Με την εξάπλωση της πανδημίας η άποψη η οποία επικράτησε αρχικώς στις ΗΠΑ – αλλά και διεθνώς- ήταν οι εταιρείες οι οποίες έφερναν χρήματα εν μέσω της καραντίνας. Έτσι όλοι στράφηκαν στις εταιρείες που παρείχαν υπηρεσίες από το σπίτι ( Google, Amazon, Zoom κλπ). Στην Ελλάδα, μια από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν ήταν η Πλαστικά Θράκης.

Με τις επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής μασκών είδε άμεσα αποτελέσματα και την μετοχή της να σημειώνει άνοδο  πάνω από 100% από τις αρχές του χρόνου.

Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, όμως, η άποψη της Morgan Stanley για τις κυκλικές μετοχές ( τράπεζες, βιομηχανίες, καταναλωτικά είδη) – η οποία δικαιώθηκε – ταιριάζει περισσότερο στην μετά-Covid-19 εποχή. Οι μετοχές της κυκλικής οικονομίας, σύμφωνα με αυτή άποψη, επωφελούνται περισσότερο από το άνοιγμα της οικονομίας – καθώς είμαστε στην αρχή της bull market και όχι στο τέλος της, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ανάλυσης της Morgan Stanley κ. Mike Wilson.

Αναζητώντας τους νέους νικητές στην Αθήνα

Τράπεζες

Αναμφισβήτητα, οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές με την άνοδο που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα προεξόφλησαν το γύρισμα και της ελληνικής αγοράς. Εφόσον διατηρήσουν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας σε διαχειρίσιμα επίπεδα τότε οι μετοχές τους θα πρωταγωνιστήσουν και το επόμενο διάστημα.

Απο την άλλη πλευρά, οι ελληνικές τράπεζες αρχής γενομένης από την ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν οριστικά τα κεφάλαια τους προκειμένου να επιστρέψουν δραστικά στις τραπεζικές τους εργασίες. Παραδοσιακά ο κύκλος των αυξήσεων κεφαλαίου ξεκινούσε από την Alpha bank. Τώρα οι πληροφορίες φέρουν την Εθνική να κάνει το μεγάλο βήμα μετά την Τράπεζα Πειραιώς. Η άνοδος των μετοχών πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου θα κινητοποιήσει και κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές – και το τελευταίο μπορεί να φέρει ένα νέο κύκλο ανόδου καθώς τα επίπεδα της τιμής προς λογιστική αξία στις ελληνικές τράπεζες είναι χαμηλά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Εμπόριο

Στο εμπόριο τα καίρια πλήγματα λόγω της καραντίνας σε Φουρλή, Πλαίσιο, Jumbo  έφεραν σημαντική μείωση εσόδων. Η ευελιξία που έδειξαν οι εταιρείες με το ηλεκτρονικό εμπόριο και το άνοιγμα της οικονομίας δύναται να αναστρέψει την σημερινή εικόνα απωλειών. Η μετοχή της Φουρλής έχει χάσει -33% από τις αρχές του χρόνου, το Πλαίσιο σημειώνει άνοδο 0,29% ( αλλά με λιγότερη εμπορευσιμότητα).Η Σαράντης επίσης λόγω της παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη είχε θετική πορεία με την μετοχή της να ανεβαίνει 6,75% από 1/1.

Διυλιστήρια

Το τελευταίο τρίμηνο οι μετοχές των διυλιστηρίων επέστρεψαν με την μετοχή της ΜΟΗ να κερδίζει 17% και τον τίτλο των ΕΛΠΕ 16%. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η MOH εξασφάλισαν σημαντικές γραμμές χρηματοδότησης και είναι έτοιμες για ένα γύρισμα της οικονομίας. Ταυτόχρονα έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις πράσινης ενέργειας.

Τουρισμός

Εδώ τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Εάν στο πρώτο τρίμηνο οι τουριστικές κρατήσεις αρχίσουν να ανακάμπτουν λόγω των εμβολιασμών η εικόνα το καλοκαίρι του 2021 θα είναι διαφορετική. Η Αegean λόγω της επικείμενης αύξησης θα έχει και συγκεκριμένη  μετοχική συμπεριφορά. Ήδη η μετοχή της έχει αποδώσει 62% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Η συγγενής εταιρεία Autohellas επίσης έχει αποδώσει 48% μέσα στο πρώτο τρίμηνο φθάνοντας κοντά στα 6 ευρώ.

Βιομηχανία

H άνοδος της Βιοχάλκο και των θυγατρικών της (Cenergy 72% στο τρίμηνο, Elval 27% ) δίνει την εικόνα για το τι θα ακολουθήσει εάν οι οικονομίες ανακάμψουν διεθνώς. Υποτιμημένη είναι και η μετοχή του Τιτάνα με άνοδο μόλις 28% το τελευταίο τρίμηνο. Τα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα επανέρχονται δυναμικά καθώς ξεκινά η Γραμμή 4, Ελληνικό, Εγνατία. Η ΚΟΥΕΣ με άνοδο 29% από 1/1, η Παπουτσάνης από την μικρή κεφαλαιοποίηση με άνοδο 43% από 1/1 και η Κρι-κρι με άνοδο 13% αποτελούν ορισμένες από τις επιλογές ξένων και Ελλήνων επενδυτών.