Αφιέρωμα στην Ελλάδα και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ φιλοξενεί η εφημερίδα WSJ στον ιστότοπό της, χαρακτηρίζοντας την χώρα μας ένα «απροσδόκητα φωτεινό σημείο» στην Ευρώπη για την Ουάσιγκτον.

Σε ό,τι αφορά στην άμυνα και στην ασφάλεια, τις ενεργειακές επενδύσεις και την επιχειρηματική ανάπτυξη, η χώρα που για χρόνια είχε συνδέσει το όνομά της με τις ευρωπαϊκές κρίσεις αναδεικνύεται σε ολοένα και πιο εποικοδομητικό εταίρο για τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και στις αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Pfizer, Tesla και Amazon, οι οποίες τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει ή ανακοινώσει τοπικές επενδύσεις, σε μια αγορά που εδώ και πολύ καιρό αγνοείται από την εταιρική Αμερική.

Επίσης, καθώς οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί, η Ελλάδα έχει γίνει ο νέος κόμβος του Πενταγώνου για τη μετακίνηση στρατευμάτων στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τη WSJ, η οποία υπενθυμίζει ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον επέκτειναν τον Οκτώβριο τη συμφωνία αμοιβαίας άμυνας για να καταστήσουν το σύμφωνο αορίστου διάρκειας, τερματίζοντας τη μακρόχρονη απαίτηση ετήσιας ανανέωσης.

Το διπλωματικό ανάστημα της Ελλάδας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, την ώρα που η οικονομία της ανακάμπτει από την κρίση της Covid-19, μολονότι παραμένει μεταξύ των πιο αδύναμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση το δημοσίευμα. Εξαρτάται από τον εποχιακό τουρισμό – ο οποίος δέχθηκε «πλημμύρα» Αμερικανών αυτό το καλοκαίρι.

Η Ελλάδα είναι «σίγουρα ένα φωτεινό σημείο για τις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις. Έχουμε μια ευθυγράμμιση συμφερόντων και μια κυβέρνηση που επικεντρώνεται στις σχέσεις με τις ΗΠΑ», ανέφερε στη WSJ ο Αμερικανός πρέσβης στη Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Το δημοσίευμα καταλήγει ότι η προσέγγιση των δύο χωρών βασίζεται σε μια «φυσική συγγένεια»: Τρία εκατομμύρια Αμερικανοί είναι ελληνικής καταγωγής και πολλοί Έλληνες έχουν δεσμούς με τις ΗΠΑ.