Αυτή την εβδομάδα, επανήλθε η ηρεμία στον αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν κέρδη στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις (τη Δευτέρα δεν υπήρχε συνεδρίαση, εξαιτίας της εθνικής αργίας για την 4η Ιουλίου).

Σήμερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0.42%, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες περί του 0.7%, με τον Nasdaq να προσεγγίζει το –0.9%.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και αναμενόταν με έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, διότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία αναφορικά με την αγορά εργασίας τον Ιούνιο.

Οι νέες θέσεις εργασίας, εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου, αυξήθηκαν κατά 372.000, αισθητά υψηλότερα από τις 268.000 νέες θέσεις που εκτιμούσαν οι αναλυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Με τις νέες αυτές προσθήκες, το ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παράμεινε στο 3.6%, όσο ανέμεναν και οι προβλέψεις, επίπεδο που βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτά πριν από το «ξέσπασμα» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από το Υπουργείο, τα στοιχήματα των επενδυτών για επόμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης, «εκτινάχθηκαν» στο 97.7%, από το 91.5% πριν από εκείνη.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, ουκ ολίγες φορές έχουν δηλώσει ότι αν η εικόνα της αγοράς εργασίας είναι ισχυρή, τότε επιβάλλεται από εκείνους να υιοθετούν πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.