Οι δείκτες της Wall Street μετά τη χθεσινή διόρθωση επανήλθαν σε θετικό πρόσημο και κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και τέσσερις μήνες, καθώς οι επενδυτές δείχνουν πεπεισμένοι πως η Fed έχει… τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τον επιφυλακτικό τόνο που υιοθέτησε το συμβούλιο στο κείμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της. Άλλωστε, η αγορά βρισκόταν σε χαλαρή… εορταστική διάθεση και ενόψει της αργίας του Thanksgiving την Πέμπτη και της ημιαργίας της Παρασκευής.

Έτσι στο ταμπλό, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο ύψους 0,53% στις 35.273 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,41% και τις 4.556 μονάδες και ο Nasdaq διευρύνθηκε σε ποσοστό 0,46% φτάνοντας τις 14.265 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε πρόσκαιρα έως και το 4,369% που ήταν το χαμηλότερο σημείο του τους τελευταίους δύο μήνες, αν και σταδιακά ανέκαμψε ελαφρά στο 4,412%. Σε κάθε περίπτωση η συνολική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων παραμένει θεαματική, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η αλλαγή κλίματος οφείλεται σαφώς στη σημαντική πτώση του πληθωρισμού και τη βεβαιότητα αναλυτών και επενδυτών πως η Fed θα κρατήσει στάση αναμονής και στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, έχοντας ουσιαστικά τερματίσει τη νομισματική σύσφιγξη.

Βέβαια τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, αποτύπωσαν την επιφυλακτικότητα των μελών της FOMC που θεωρούν ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη πολύ ψηλά. Όμως, η αγορά εστιάζει ήδη στη σεναριολογία για την έναρξη του καθοδικού κύκλου των επιτοκίων, πιθανότατα μέσα στο πρώτο μισό του 2024.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νοέμβριος έχει εξελιχτεί στον καλύτερο μήνα της χρονιάς για το αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα κέρδη για τον Nasdaq πλησιάζουν το 11%, για τον S&P ξεπερνούν το 8% και για τον Dow φτάνουν το 7%.

Σε επίπεδο μετοχών, την ανοδική κίνηση του Dow κατά τη σημερινή συνεδρίαση ώθησαν κυρίως η Boeing και η Verizon. Μάλιστα, η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής μετρά κέρδη ύψους περίπου 6% για την εβδομάδα, έχοντας πάρει τα… πάνω της μετά τις σημαντικές, νέες παραγγελίες αεροσκαφών που διασφάλισε τον τελευταίο μήνα, κυρίως στο πλαίσιο του Dubai Air Show, αλλά και την αναβάθμιση της μετοχή της από «hold» σε «buy» από την Deutsche Bank.

Στις κερδισμένες και η μετοχή της HP μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ενώ πολύ καλές επιδόσεις είχαν και οι μετοχές των εταιρειών του ταξιδιωτικού κλάδου, από την αεροπορική American Airlines έως την εταιρεία κρουαζιέρας Carnival με φόντο την νέα σημαντική πτώση στις πετρελαϊκές τιμές.

Ο ίδιος παράγοντας, ήτοι τα κέρδη του μαύρου χρυσού μετά τη μετάθεση της συνόδου του ΟΠΕΚ+ κατά τέσσερις ημέρες λόγω διαφωνιών, πυροδότησαν αντιθέτως πιέσεις στις μετοχές των εταιρειών του κλάδου, όπως η Marathon Oil, η Devon Energy και η APA Corp.

Αρνητικά πρόσημα και για τη μετοχή της Nvidia, που μόλις τη Δευτέρα είχε «πιάσει» νέο ιστορικό υψηλό. Το ανερχόμενο αστέρι των μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα την Τρίτη που μπορεί να ήταν πολύ ισχυρά, άνω των προβλέψεων των αναλυτών, όμως προβλημάτισε τους επενδυτές με την προειδοποίηση πως οι περιορισμοί στις εξαγωγές ημιαγωγών προς την Κίνα, που έχει επιβάλλει η Ουάσιγκτον, μπορεί να επηρεάσουν τις επιδόσεις της τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμη: