Τα απογοητευτικά στοιχεία στο «μέτωπο» του πληθωρισμού, δεν άφησαν κανένα περιθώριο αναστροφής του αρνητικού κλίματος. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1.78%, ο S&P καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1.80%, ενώ και ο Nasdaq αποδυναμώνεται κατά σχεδόν 2%.

Πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία αναφορικά με τις τιμές καταναλωτή στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τον Μάιο, ο οποίος όχι μόνο δεν «κατέβασε»… ταχύτητα, αλλά «ανέβασε» στροφές έστω και ελαφρώς, παραμένοντας σε υψηλό σαράντα ετών και διαψεύδοντας, παράλληλα, όλους όσοι υποστήριζαν ότι «οι τιμές τον Απρίλιο, ενδεχομένως να έφθασαν στην κορύφωσή τους».

Ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επιταχύνθηκε στο 8.6% σε ετήσια βάση, από το 8.3% του Απριλίου και έναντι εκτιμήσεων ότι θα παρέμενε στο ίδιο ακριβώς επίπεδο, σύμφωνα με έκθεση του αρμόδιου Υπουργείου.

Οι δείκτες, οι οποίοι επιδεικνύουν επιτάχυνση του πληθωρισμού, κάνουν την εμφάνισή τους, λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Fed έχει εξαγγείλει ότι θα συνεχίσει με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις (στην επόμενη και τη μεθεπόμενη) κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό οι αξιωματούχοι της να επιδιώξουν ακόμη πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, με αυξήσεις 50 μονάδων και μετά τον Σεπτέμβριο.

Το θέμα της αύξησης των επιτοκίων έχει επιφέρει πλήγμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο, που μεταφράζεται σε απώλειες 11.2% για τον Dow Jones από την αρχή του έτους, 15.7% για τον S&P 500 και 24.9% για τον Nasdaq.