Οικονομικές επιδώσεις ικανές να αποτελέσουν το καύσιμο που θα οδηγήσει τις τραπεζικές μετοχές και συνολικά την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά υψηλότερα εμφανίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με τις διοικήσεις να επιβεβαιώνουν ότι προχωρούν –εκτός απροόπτου στην διανομή μερίσματος για την χρήση του 2023, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ήδη τεθεί στον SSM
Με την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα να ανοίγουν αυτή την εβδομάδα «το χορό» των ανακοινώσεων και να ακολουθούν Alpha Bank και Eurobank μετά το γιορτές του Πάσχα, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι έσπευσαν να κάνουν λόγο για επιδόσεις υψηλότερες των εκτιμήσεων και να δώσουν σύσταση αγορά για τις μετοχές των δύο τραπεζών.
Jefferies: Σύσταση Buy για την Πειραιώς
Αρχικά η Jefferies αύξησε την τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ από 5,20 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση αγοράς (buy), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2024.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους της Τράπεζας Πειραιώς ήταν χαμηλότερα από το αναμενόμενο αυτό το τρίμηνο, ωστόσο θεωρεί ότι αυτό είναι περισσότερο θέμα χρόνου.
Η Πειραιώς επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για το 2024 και επισήμανε πιθανή άνοδο από το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων.
Η αύξηση των εσόδων από τόκους στο χαρτοφυλάκιο τίτλων σταθερού εισοδήματος ήταν συγκρατημένη το α’ τρίμηνο, με την Πειραιώς να αυξάνει τη συμμετοχή της προς το τέλος του τριμήνου, καθώς το υπόλοιπο αυξήθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ με αύξηση 2 εκατ. ευρώ στα έσοδα από τόκους, τάση που θα αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα.
«Οι επιδόσεις της Τράπεζας Πειραιώς στο α’ τρίμηνο ήταν ελαφρώς καλύτερες από τις επιδόσεις του guidance του 2024» σχολιάζουν οι αναλυτές του Οίκου και προσθέτουν ότι το α’ τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, ωστόσο το βλέπουμε αυτό ως περισσότερο θέμα χρόνου με την επιβεβαίωση των προβλέψεων του 2024.
Οι εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,1 δισ. ευρώ το τρίμηνο ήταν κατά 6% υψηλότερες σε ετήσια βάση, με την Πειραιώς να επαναλαμβάνει τον στόχο της για καθαρή πιστωτική επέκταση ύψους 1,6 δισ. ευρώ για το 2024.
Οι αποπληρωμές είναι εποχικά υψηλότερες το α’ τρίμηνο, ενώ η διοίκηση σχολίασε ότι είδε “τις αποπληρωμές να στεγνώνουν” κατά το β’ τρίμηνο, με το δ’ τρίμηνο να είναι συνήθως το ισχυρότερο από πλευράς αύξησης των δανείων.
J.P. Morgan: αγοράστε μετοχές της ΕΤΕ
Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη της J.P. Morgan για την Εθνική Τράπεζα με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι τα καθαρά κέρδη το α’ φετινό τρίμηνο, ύψους 358 εκατ. ευρώ, ήταν 9% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους 1% πιο υψηλά, τις προμήθειες 4% υψηλότερα, το κόστος στο ίδιο επίπεδο και τις προβλέψεις 7% καλύτερες, ενώ η υπεροχή στην κατώτατη γραμμή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στα υψηλότερα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές σε σχέση με το αναμενόμενο.
«Συνολικά, αυτό οδηγεί σε δείκτη αποδοτικότητας core ROTE 17,6%. Τα NII μειώθηκαν κατά 3% σε τριμηνιαία βάση από την κορύφωση του δ’ τριμήνου πέρυσι, παρουσιάζοντας πολύ παρόμοιες τάσεις με αυτές που είδαμε στην Τράπεζα Πειραιώςμε την πτώση να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αρνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την αντιστάθμιση κινδύνου, ενώ οι βασικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποδόσεων δανείων και του κόστους καταθέσεων, παρέμειναν ισχυρές.
Παραμένουμε με σύσταση overweight για τη μετοχή με τιμή στόχο τα 8,30 ευρώ», εξηγεί ο επενδυτικός οίκος.
«Η αύξηση των δανείων ήταν αδύναμη το τρίμηνο, με τη διοίκηση να επικαλείται την εποχικότητα και τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες αποπληρωμές εταιρικών δανείων, αλλά το pipeline φαίνεται ισχυρό και το μήνυμα ήταν αισιόδοξο.
Προχωράει η διανομή μερίσματος
Τόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρ. Μεγάλου όσο και της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς ερωτήθηκαν από τους αναλυτές για το τι σκοπεύουν να πράξουν το ερχόμενο καλοκαίρι, αναφορικά με την διανομή μερίσματος στους μετόχους.
Αρχικά ο Χρ. Μεγάλου τόνισε στους αναλυτές ότι η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο που δίνει τη δυνατότητα για διανομή του 25% των φετινών κερδών ως μέρισμα το 2025.
Μάλιστα διευκρίνισε ότι η Τράπεζα υπέβαλε στα μέσα Απριλίου το αίτημά της στον SSM για τη διανομή μερίσματος φέτος, του 10% των κερδών του 2023 (περίπου 80 εκατ. ευρώ), οι συζητήσεις με τον επόπτη συνεχίζονται ομαλά και η έγκριση για την επιστροφή στη διανομή μερίσματος ύστερα από 16 χρόνια, αναμένεται τον Ιούνιο.
Όπως ανέφερε η Διοίκηση της Τράπεζας στους αναλυτές κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, με ενσωματωμένη την προοπτική διανομής μερίσματος 25% το 2025 από τα κέρδη του 2024, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώνεται στο 13,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 18,5% (από 13,3% και 18,2% αντίστοιχα στο τέλος του 2023 με υπολογισμό για διανομή του 10% των κερδών).
Όπως είπε η Διοίκηση, η επίτευξη των στόχων του business plan και το επιταχυνόμενο χτίσιμο μαξιλαριών, δημιουργεί τις προοπτικές σημαντικής αξίας για τους μετόχους της Τρ. Πειραιώς.
Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς επεσήμανε στους αναλυτές τις καλές επιδόσεις της τράπεζας σε συνδυασμό με τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, ενώ συνέστησε στους αναλυτές να κάνουν υπομονή μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν ο SSM θα δώσει την επίσημη απάντησή του για τη διανομή μερίσματος.
Συγκεκριμένα η Διοίκηση της ΕΤΕ δεν έδωσε πληροφόρηση για το μέρισμα που σκοπεύει να διανείμει φέτος από τα κέρδη του 2023, ούτε και εκτίμηση για το πού σκοπεύει να θέσει τον πήχη του pay out ratio για το μέρισμα του 2025, σχολιάζοντας μόνο ότι αναμένει την επίσημη απόφαση του SSM αρχές Ιουνίου. Πάντως αρχικός στόχος της τράπεζας ήταν, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η διανομή μερίσματος να κυμανθεί μεταξύ 20% και 25% των κερδών.
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα 3μήνου
Έχοντας ήδη το ήμισυ της εικόνας των τραπεζικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα συμπεράσματα που προκύπτουν αβίαστα είναι η συνέχεια των κερδών του δ΄ τριμήνου 2023, η διατήρηση υψηλών εσόδων τόσο από τόκους όσο και από προμήθειες, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού, οι ενισχυμένοι δείκτες κεφαλαίων, ρευστότητας και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (υψηλότερη από αυτή των ευρωπαϊκών τραπεζών 12% – 15% έναντι 10% – 12% των ευρωπαϊκών).
Στον αντίποδα μόνο μελανό σημείο των αποτελεσμάτων είναι η αδύναμη πιστωτική επέκταση λόγω μειωμένης ζήτησης για νέα δάνεια, αλλά αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης στη συνέχεια λόγω μείωσης του φαινομένου των αποπληρωμών από τις επιχειρήσεις.
Η εικόνα του α΄ τριμήνου 2024 θα είναι μακράν καλύτερη του α΄ τριμήνου 2023 και θα αποτελέσει συνέχεια των πολύ καλών επιδόσεων του δ΄ τριμήνου 2023.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού που θα δείξουν οι τράπεζες στο α΄ τρίμηνο 2024 δεν θα αφορά μόνο στη συνέχιση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και στις μηδενικές ή αμελητέες νέες εισροές, αλλά επίσης και στη σημαντική μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, με εμφανή τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες.
Όπως σημειώνουν, αν και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει ακόμη υψηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου (στο 6,6% στο τέλος του 2023, με τρεις από τις τέσσερεις μεγάλες τράπεζες να έχουν δείκτη NPE κάτω του 5%), οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τις νέες επισφάλειες, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νέων κόκκινων δανείων.
Η άλλη κυρίαρχη τάση στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου θα είναι η διατήρηση των υψηλών εσόδων. Τόσο των εσόδων από προμήθειες, κυρίως λόγω της πολύ έντονης δραστηριοποίησης των τραπεζών στις εργασίες διαχείρισης πλούτου (wealth management), όσο και των εσόδων από τόκους.
Τα επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν στην τροχιά των ιστορικών υψηλών επιτοκιακών εσόδων του δ΄ τριμήνου 2023, καθώς το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών παραμένει υψηλό και η ΕΚΤ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
Η συνέχιση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας, αλλά και η έκδοση κεφαλαιακών μέσων θα διατηρήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζικών ομίλων υψηλή και στο α΄ τρίμηνο 2024. Σημαντικά υψηλότεροι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι και οι δείκτες ρευστότητας.
Υπέρβαση των στόχων από την Πειραιώς
«Τα μεγέθη του α’ τριμήνου συνιστούν ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων που επιβεβαιώνουν την επίτευξη ή ακόμα και την υπέρβαση των στόχων που έχουμε θέσει επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, που σηματοδοτεί όπως είπε ένα τρίμηνο «ποιοτικής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 16,5%, έναντι στόχων για περίπου 0,80 ευρώ και 14% αντίστοιχα για το σύνολο του 2024».
Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε το α’ τρίμηνο του έτους «τρίμηνο ορόσημο στην ιστορία της Τράπεζας, καθώς η Πειραιώς επέστρεψε σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το ΤΧΣ» και ευχαρίστησε τους επενδυτές για την εμπιστοσύνη στην Τράπεζα και την διοίκηση του ΤΧΣ για την συνεργασία της στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της Πειραιώς.
Το ενήμερο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας διαμορφώθηκε στα 30 δισ. ευρώ και είναι οριακά μειωμένο σε σχέση με τα δανειακά υπόλοιπα του δ’ τριμήνου του 2023 (30,1 δισ. ευρώ), παρά τις υψηλές νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Η μείωση του ενήμερου χαρτοφυλακίου αποδίδεται στις υψηλές αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κυριάρχησαν και το α’ τρίμηνο του 2024, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ θεωρούνται εποχικές αποπληρωμές.
Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε την τάση αυτή αναμενόμενη που συμβαίνει κάθε χρόνο και επανέλαβε ότι η Τράπεζα διατηρεί τον στόχο για πιστωτικής επέκταση της τάξης του 5% για την τρέχουσα χρονιά.
Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2023 το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων αυξήθηκε κατά 6% ετησίως, με ισχυρή ροή έργων προς χρηματοδότηση τους προσεχείς μήνες.
Όπως σημείωσε η διοίκηση της Πειραιώς «η πρωταγωνιστική μας θέση στην αγορά επιβεβαιώνεται από τις εκταμιεύσεις μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος “Σπίτι μου”, οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ».
Ισχυρές οι επιδόσεις από την ΕΤΕ
Οργανική κερδοφορία σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ισχυρή κεφαλαιακή θέση και υψηλή ρευστότητα, επέτρεψαν στην Εθνική Τράπεζα να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα (από τη Morningstar DBRS), μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα το 2010.
Η Τράπεζα είναι επίσης η πρώτη που αποπλήρωσε το Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO), παρουσιάζοντας παράλληλα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα στα 9,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2024.
Τα παραπάνω τόνισε στους αναλυτές ο CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της τράπεζας.
Τα αποτελέσματα καταγράφουν ισχυρές οικονομικές επιδόσεις που αποτυπώνονται σε άλμα του δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, στο 17,6% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων και σε 19,7% σε επίπεδο αναλογούντων κερδών μετά φόρων, χωρίς να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή για το υπερβάλλον κεφάλαιο CET1 άνω των εποπτικών ορίων.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, την πρόβλεψη για την οργανική κερδοφορία μετά τους φόρους στη φετινή χρήση, ανέφερε ως στόχο τα 1,2 δισ. ευρώ (τα οργανικά κέρδη μ.φ. το α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 45% ετησίως).
Ερωτώμενος σχετικά, ο CEO της ΕΤΕ, Π. Μυλωνάς, είπε ότι το περαιτέρω upside των οικονομικών επιδόσεων της Τράπεζας στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει τόσο γρήγορα, όσο αρχικά αναμενόταν, σε μειώσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της Τράπεζας (εκτιμήθηκε σε 290 μ.β. για το 2024 από 326 μ.β. το α΄ τρίμηνο).
Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένεται να κοπάσει το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών εταιρικών δανείων, ενισχύοντας έτσι την πιστωτική επέκταση.
Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται για αποπληρωμές από ελάχιστες επιχειρήσεις, με μεγάλα όμως ποσά δανείων, από τομείς όπως η ενέργεια και η ναυτιλία.
Τον Απρίλιο, όπως είπε, διαπιστώθηκε απότομη αύξηση των νέων δανείων, με δάνεια 3 δισ. ευρώ να βρίσκονται στην ουρά για εκταμιεύσεις. Συγκεκριμένα, τα εγκεκριμένα αλλά μη εκταμιευμένα επιχειρηματικά δάνεια, πέραν των εκταμιεύσεων του Απριλίου που ανήλθαν σε 850 εκατ. ευρώ, ανέρχονται σε 2,9 δισ., θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου πιστωτικής επέκτασης για το 2024 ανάλογη αυτής του 2023.
Διαβάστε ακόμη:
- Eurovision: Εκρηκτική η Φουρέιρα στη σκηνή, έβαλε… φωτιά στην αρένα
- Ποια είναι η Ελληνίδα κολλητή της Κάιλι Τζένερ με τους 11 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram
- Αττική: Μαγικό θέαμα με φλαμίνγκο σε Βουλιαγμένη και Αρτέμιδα
- Γαλάζιος καρχαρίας σε μαρίνα στη Γλυφάδα: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», λένε οι ειδικοί