Εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, που κάνουν χρήση ταμπόν, εκτίθενται πιθανότατα σε τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ (UC Berkeley). τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environment International.

Παρότι πληθαίνουν οι έρευνες που διαπιστώνουν την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών -συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων- σε κάθε σχεδόν αντικείμενο της καθημερινότητας, η περίπτωση του ταμπόν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για δύο ακόμη λόγους: αφενός, το δέρμα του κόλπου έχει υψηλότερη απορροφητικότητα στις χημικές ουσίες σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος και αφετέρου, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση, 50-80% των γυναικών.

«Παρά τη μεγάλη αυτή ευκαιρία για ενεργοποίηση της δημόσιας υγείας, ελάχιστη έρευνα έχει γίνει με στόχο τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jenni A. Shearston, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης του UC Berkeley. «Κατά τη γνώση μας, αυτό είναι το πρώτο άρθρο που μετρά την παρουσία μετάλλων στα ταμπόν. Ήταν ανησυχητικό πως εντοπίσαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων που εξετάσαμε, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος»

Κίνδυνοι από τα τοξικά μέταλλα