Εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο, που κάνουν χρήση ταμπόν, εκτίθενται πιθανότατα σε τοξικά μέταλλα όπως μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ (UC Berkeley). τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environment International.
Παρότι πληθαίνουν οι έρευνες που διαπιστώνουν την ύπαρξη επικίνδυνων χημικών -συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων- σε κάθε σχεδόν αντικείμενο της καθημερινότητας, η περίπτωση του ταμπόν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική για δύο ακόμη λόγους: αφενός, το δέρμα του κόλπου έχει υψηλότερη απορροφητικότητα στις χημικές ουσίες σε σχέση με άλλες περιοχές του σώματος και αφετέρου, τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται από μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε μηνιαία βάση, 50-80% των γυναικών.
«Παρά τη μεγάλη αυτή ευκαιρία για ενεργοποίηση της δημόσιας υγείας, ελάχιστη έρευνα έχει γίνει με στόχο τη μέτρηση των χημικών ουσιών στα ταμπόν» δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jenni A. Shearston, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης του UC Berkeley. «Κατά τη γνώση μας, αυτό είναι το πρώτο άρθρο που μετρά την παρουσία μετάλλων στα ταμπόν. Ήταν ανησυχητικό πως εντοπίσαμε συγκεντρώσεις όλων των μετάλλων που εξετάσαμε, συμπεριλαμβανομένων τοξικών μετάλλων όπως το αρσενικό και ο μόλυβδος»
Τα μέταλλα έχουν βρεθεί να αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, υπογονιμότητας, διαβήτη και καρκίνου. Μπορούν να βλάψουν το ήπαρ, τους νεφρούς και τον εγκέφαλο, καθώς και το καρδιαγγειακό, νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα. Είναι επικίνδυνα για την υγεία της μητέρας και την ανάπτυξη του εμβρύου.
«Αν και τα τοξικά μέταλλα είναι πανταχού παρόντα και η χαμηλών επιπέδων έκθεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη, η μελέτη μας δείχνει σαφώς ότι τα μέταλλα εντοπίζονται επίσης σε προϊόντα εμμήνου ρύσης, και ότι οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης κατά τη χρήση τους» δήλωσε ηKathrin Schilling, εκ των συγγραφέων της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα επίπεδα 16 μετάλλων (αρσενικό, βάριο, ασβέστιο, κάδμιο, κοβάλτιο, χρώμιο, χαλκός, σίδηρος, μαγγάνιο, υδράργυρος, νικέλιο, μόλυβδος, σελήνιο, στροντίου, βανάδιο και ψευδάργυρος) σε 30 ταμπόν από 14 διαφορετικές μάρκες.
Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων διέφεραν ανάλογα με το πού αγοράστηκαν τα ταμπόν (ΗΠΑ ή ΕΕ/ΗΒ), αν ήταν οργανικά ή μη, και αν ήταν επώνυμα ή ιδιωτικής ετικέτας. Ωστόσο, βρέθηκε ότι τα μέταλλα ήταν παρόντα σε όλους τους τύπους ταμπόν· καμία κατηγορία δεν είχε σταθερά χαμηλότερες συγκεντρώσεις όλων ή των περισσοτέρων μετάλλων. Οι συγκεντρώσεις μολύβδου ήταν υψηλότερες στα μη οργανικά ταμπόν, αλλά το αρσενικό ήταν υψηλότερο στα οργανικά ταμπόν.
Τα μέταλλα θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στα ταμπόν με διάφορους τρόπους: το βαμβάκι θα μπορούσε να έχει απορροφήσει τα μέταλλα από το νερό, τον αέρα, το έδαφος, ή μέσω ενός κοντινού ρυπαντή -για παράδειγμα, αν ένα χωράφι βαμβακιού ήταν κοντά σε ένα χυτήριο μολύβδου. Ίσως πάλι να προστίθενται σκόπιμα ως μέρος χρωστικής, λευκαντικού, αντιβακτηριδιακού παράγοντα, ή κάποιας άλλης διαδικασίας στο εργοστάσιο που παράγει τα προϊόντα.
«Ελπίζω πραγματικά ότι οι κατασκευαστές θα υποχρεωθούν να ελέγξουν τα προϊόντα τους για μέταλλα, ιδίως για τοξικά» είπε η Shearston. «Θα ήταν συναρπαστικό να δούμε το κοινό να ζητά να γίνει αυτό, ή να αιτείται καλύτερης σήμανσης στα ταμπόν και άλλα προϊόντα εμμήνου ρύσης», πρόσθεσε.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν τα μέταλλα που εντοπίστηκαν από αυτή τη μελέτη έχουν επιπτώσεις για την υγεία. Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να εξετάσει σε τι ποσότητα αυτά τα μέταλλα μπορεί να διαρρέουν από τα ταμπόν και να απορροφούνται από το σώμα, καθώς και να μετρήσει την παρουσία άλλων χημικών ουσιών στα ταμπόν.