Στις έρευνες για τον εντοπισμό των αρχαίων θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου φαίνεται ότι μετέχει και το Αμερικανικό FBI, που ερευνά την πώληση εκατοντάδων αρχαιοτήτων σε Αμερικανούς αγοραστές, μετά και την περσινή αποκάλυψη του μουσείου ότι εκατοντάδες αρχαίοι θησαυροί χάθηκαν, κλάπηκαν ή καταστράφηκαν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, το FBI έχει επίσης βοηθήσει στην επιστροφή 268 αντικειμένων, που το μουσείο ισχυρίζεται ότι του ανήκουν, τα οποία και πωλήθηκαν σε συλλέκτη στην Ουάσινγκτον.
Ένας αγοραστής, με έδρα τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε στο BBC ότι πράκτορας του FBI του έστειλε email, ζητώντας πληροφορίες για δύο κομμάτια που είχε αγοράσει στο eBay. Ο πράκτορας του ανέφερε ότι βοηθούσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία, στη διερεύνηση της εξαφάνισης ή της κλοπής αντικειμένων από το μουσείο. Ο αγοραστής ανέφερε ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του κανένα από τα δύο κοσμήματα και δεν πιστεύει ότι έχουν εντοπιστεί από τις αρχές, ενώ το FBI δεν του έχει ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες.
How did British Museum treasures end up on eBay? Thief at the British Museum launches on Monday 7pm @BBCTwo @BBCiPlayer pic.twitter.com/wtBbe9dkqb
— Katie Razzall (@katierazz) May 25, 2024
Έχουν ανακτηθεί 626 αντικείμενα
Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι μέχρι στιγμής από τα 1.500 αντικείμενα που εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί ή λείπουν, τα 626 έχουν ανακτηθεί και άλλα 100 έχουν εντοπιστεί, αλλά δεν έχουν ακόμη επιστραφεί.
Η συντριπτική πλειονότητα των αντικειμένων που το μουσείο πιστεύει ότι έχουν κλαπεί δεν ήταν καταγεγραμμένα, γι’ αυτό και αναζητά τρόπους να αποδείξει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συνεπάγεται ότι οι συλλέκτες συμφωνούν να δωρίσουν αντικείμενα στο μουσείο ώστε το προσωπικό να τα αξιολογήσει.
Η εμπλοκή του Πίτερ Χιγκς
Το Βρετανικό Μουσείο κατηγορεί τον επιμελητή Πίτερ Χιγκς για κλοπή, καταστροφή, λιώσιμο και πώληση αρχαίων αντικειμένων, ενώ εκτιμά ότι κέρδισε ποσό 100.000 λιρών.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της αστικής υπόθεσης, το Μουσείο υποστηρίζει ότι ο Χιγκς έκλεγε αντικείμενα για τουλάχιστον μια δεκαετία, πουλώντας κυρίως μη καταγεγραμμένα αντικείμενα από τις αποθήκες του μουσείου, ενώ θεωρεί ότι είχε πουλήσει αντικείμενα σε τουλάχιστον 45 αγοραστές στο eBay.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει συλληφθεί και κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα.
Τι λένε τρεις αγοραστές
Τρεις αγοραστές δήλωσαν ότι ο πωλητής «sultan1966» παρουσιάστηκε ως «Paul Higgins» ή «Paul» στο eBay ή μέσω email. Με βάση τα δικαστικά έγγραφα, ο Dr Higgs παραδέχθηκε ότι ο λογαριασμός «sultan1966»του ανήκε.
Ο Τόνιο Μπιρμπίλια, αγοραστής από τη Νέα Ορλεάνη, δήλωσε ότι έχει αγοράσει 2 αντικείμενα από τον συγκεκριμένο χρήστη. Μέχρι στιγμής, το Βρετανικό Μουσείο δεν τα έχει εξετάσει, οπότε δεν έχει διαπιστώσει αν προέρχονται από τη συλλογή του. Ένα από τα αντικείμενα είναι ένα πετράδι από αμέθυστο, που απεικονίζει το ρωμαϊκό θεό του έρωτα να ιππεύει ένα δελφίνι. Ο αγοραστής έδωσε 42 λίρες τον Μάιο του 2016 για να το αποκτήσει. Το άλλο ήταν ένας πορτοκαλί πολύτιμος λίθος σκαραβαίος, που αγόρασε για 170 λίρες. Ο αγοραστής πλήρωσε μέσω PayPal που ήταν καταχωρημένος στην προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Χικγς.
Ο Μπιρμπίλια, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν σε γκαλερί αρχαιοτήτων, δήλωσε ότι τον σόκαρε όταν το FBI επικοινώνησε μαζί του, ενώ ανέφερε ότι πιθανότατα αγόρασε τους πολύτιμους λίθους για να τους πουλήσει στη συνέχεια. Ο ίδιος είπε στον πράκτορα ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες, όπως φωτογραφίες, για να προσπαθήσει να προσδιορίσει πού μπορεί να κατέληξαν. Πάντως τα δύο αντικείμενα δεν έχουν εντοπιστεί.
The FBI says it’s investigating 100s of artefacts in the US which disappeared from the UK’s iconic British Museum. A historical whodunnit+debate whether nationalmuseums still have rights to colonial treasures. The Global Story w @katierazz is out? https://t.co/WTJzMKBScP
— Katya Adler (@BBCkatyaadler) May 27, 2024
Το FBI στην έρευνα για 268 αντικείμενα
Το BBC αντιλαμβάνεται ότι το FBI έχει επίσης βοηθήσει στην έρευνα για 268 αντικείμενα στην περιοχή της Ουάσινγκτον που πωλήθηκαν από τον ίδιο χρήστη.
Μια πηγή κοντά στον αγοραστή δήλωσε στο BBC ότι αγόρασε αντικείμενα από τον sultan1966 μέσω του eBay – στη συνέχεια συναλλάχθηκε απευθείας με τον ίδιο πωλητή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – και ότι πλήρωσε έως και 7.000 λίρες για τα αντικείμενα. Σύμφωνα με την πηγή, ο πωλητής χρησιμοποιούσε το όνομα «Paul Higgins» κατά τη διάρκεια των συναλλαγών.
Το BBC πιστεύει ότι οι πολύτιμοι λίθοι έχουν πλέον παραδοθεί στο Βρετανικό Μουσείο, όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την απόδειξη της κυριότητας.
Έρευνες και σε άλλες χώρες
Πάντως οι ΗΠΑ δεν είναι το μόνο μέρος που μπορεί να έχουν καταλήξει τα αντικείμενα. Στη Δανία, ο έμπορος αρχαιοτήτων Dr Ittai Gradel, ο οποίος πρώτος ειδοποίησε το μουσείο για τις κλοπές, έχει εντοπίσει αντικείμενα που πωλήθηκαν σε αγοραστές σε διάφορες πόλεις – μεταξύ των οποίων το Αμβούργο, η Κολωνία, το Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ.
Ορισμένα από τα πετράδια που αγόρασε ο ίδιος καλόπιστα και στη συνέχεια πούλησε σε άλλον ιδιώτη συλλέκτη, κατέληξαν να εκτίθενται στο Deutsches Edelsteinmuseum στο Idar-Oberstein της Γερμανίας. Ήταν δανεικά στο μουσείο για μια έκθεση.
Το ένα κόσμημα θεωρείται ότι είναι ένα σπάνιο κεφάλι του Ηρακλή του 2ου αιώνα, κατασκευασμένο από οψιδιανό, ένα είδος ηφαιστειακού γυαλιού. Η αξία του αποτιμάται σε χιλιάδες λίρες. Το 2017, ο Dr Ittai Gradel πλήρωσε 300 λίρες για το αντικείμενο, το οποίο προσφέρθηκε σε ιδιωτική συμφωνία με το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Dr Higgs – Paul Higgins.
Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το BBC, ο Dr Gradel ενημερώθηκε από τον πωλητή ότι ανήκε στον αδελφό του, ο οποίος το είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά τους.
Τα δύο πετράδια δεν έχουν καταγραφεί, αλλά το Βρετανικό Μουσείο πιστεύει ότι προέρχονται από τη συλλογή του. Έκτοτε έχουν μεταφερθεί πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν παραδοθεί στο προσωπικό του μουσείου.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός: Μετά τον θερμό χειμώνα, έρχεται πολύ ζεστό καλοκαίρι – Τι λένε οι ειδικοί
- Ρύθμιση οφειλών έως 30.000 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ – Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ
- Κόνι Μεταξά: Χαμός κάτω από βίντεό της, τι εξόργισε τους followers της – «Σούργελο, γιατί δεν πάει σε ψυχίατρο;»
- Νίκι Μινάζ: Ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της μετά τη σύλληψή της στο Άμστερνταμ