Η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα φάρμακα έδωσε την πρώτη έγκριση στο χάπι κατά του κορωνοϊού της Merck.

Σύμφωνα με όσα γράφουν οι Financial Times, πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί από ειδικούς σε ζητήματα δημόσιας Υγείας ως ένα «σημαντικό νέο εργαλείο στη μάχη ενάντια στον Covid-19».

Βρετανία: Εγκρίθηκε χάπι κατά του κορωνοϊού

Πιο συγκεκριμένα, η Merck δήλωσε ότι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας χορήγησε άδεια για το φάρμακο με όνομα «Lagevrio» για ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid.

Το Lagevrio λειτουργεί παρεμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού.

Αυτό εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του, διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα του ιού στον οργανισμό και συνεπώς μειώνοντας τη σοβαρότητα της νόσου. Με βάση τα δεδομένα κλινικών δοκιμών, το χάπι κατά του κορωνοϊού είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται κατά τα πρώιμα στάδια της λοίμωξης και έτσι η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) συνιστά τη χρήση του το συντομότερο δυνατό μετά από ένα θετικό τεστ COVID-19 και εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Βρετανία: «Πράσινο φως» για το «Lagevrio», χάπι κατά του κορωνοϊού

Πρόκειται για την πρώτη έγκριση που παίρνει το molnupiravir, μια εύκολη, στη χορήγηση, θεραπεία που μείωσε στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19 για άτομα με ήπια ή μέτρια συμπτώματα, κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών. Έχει εγκριθεί επίσης για χρήση σε άτομα που έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας. Τέτοιοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη μεγαλύτερη ηλικία (>60 ετών), τον σακχαρώδη διαβήτη ή τις καρδιακές παθήσεις.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογούν ακόμα το φάρμακο της Merck, για το οποίο έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από τις κυβερνήσεις από τότε που δημοσιεύθηκαν τα θετικά αποτελέσματα της φάσης 3 των κλινικών δοκιμών τον περασμένο μήνα.

Ο Γραμματέας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας Sajid Javid δήλωσε: «Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα μας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε ένα αντιικό φάρμακο που μπορεί να ληφθεί στο σπίτι κατά του COVID-19. Αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι για τους πιο ευάλωτους και τους ανοσοκατασταλμένους, οι οποίοι σύντομα θα μπορούν να λάβουν την πρωτοποριακή θεραπεία».