Η ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλάζει το παιχνίδι και φέρνει πιο κοντά μια πολυαναμενόμενη μείωση επιτοκίων, με τις αγορές να αναμένουν τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Πληθωρισμός χαμηλότερα από τις προβλέψεις
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε αισθητά στο 3,2% τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις πιθανότητες η Bank of England να μειώσει τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν στο 3,5% στο δωδεκάμηνο έως τον Νοέμβριο, έναντι 3,6% τον Οκτώβριο.
Υποχώρηση και του δομικού πληθωρισμού
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, αυξήθηκε επίσης κατά 3,2% σε ετήσια βάση έως τον Νοέμβριο, από 3,4% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Office for National Statistics.
Ενισχύονται τα σενάρια για μείωση επιτοκίων
Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά τη δημοσίευση δεδομένων την Τρίτη που έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στο 5,1%. Ο συνδυασμός των δύο μετρήσεων αναμένεται να ενθαρρύνει τη εννεαμελή νομισματική επιτροπή της Bank of England να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75%, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η απόφαση θα ληφθεί με οριακή πλειοψηφία 5-4, με τον διοικητή της Bank of England, Andrew Bailey, να θεωρείται το κρίσιμο πρόσωπο που θα κρίνει την πλάστιγγα υπέρ της μείωσης.
Ασθενική ανάπτυξη, αυξανόμενη πίεση
Η βρετανική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει επίμονα χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να καταγράφει μόλις 0,1% αύξηση στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.
Η εικόνα αυτή ενισχύει την πίεση προς τη Bank of England να κινηθεί προληπτικά, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία χωρίς να αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Διαβάστε ακόμη:
- Οριστικό το διαζύγιο Παπακωνσταντίνου – Λαμπρόπουλου σε Ideal και Attica Πολυκαταστήματα
- Η αποτυχία της υποψηφιότητας Αναστασόπουλου στο Δικηγορικό Σύλλογο εκθέτει την κυβέρνηση
- Οι ένοπλες δυνάμεις, το πρωτοσέλιδο, το «τελεσίγραφο» Δένδια και ο ρόλος του Μεγάρου Μαξίμου!
- Δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία πέντε εταιρειών καυσίμων με εντολή Βουρλιώτη