Το σαρωτικό πέρασμα της μετάλλαξης Όμικρον από τη Μεγάλη Βρετανία οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, στο βαθμό που δεν είχαν καταγραφεί στη χώρα ούτε κατά το πρώτο λόκνταουν, πρόπερσι την άνοιξη.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, η τεράστια έλλειψη σε σελφ τεστ που κανονικά χορηγούνται δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) έχει οδηγήσει σε καταστάσεις μαύρης αγοράς, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες έχουν ανάγκη ελέγχων, ενώ το Brexit έχει δημιουργήσει κάθε λογής προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες.

Έτσι αναφέρονται πληροφορίες για πώληση των δωρεάν σελφ τεστ έναντι ακόμη και 100 λιρών (119 ευρώ) το πακέτο ενόψει της επιστροφής στην εργασία και στα σχολεία από την Τρίτη 4 Ιανουαρίου. Η μαύρη αγορά δεν εντοπίζεται μόνο σε συναλλαγές χέρι με χέρι, αλλά ακόμη και σε ιστοσελίδες δημοπρασιών (π.χ. eBay) καθώς και στο Facebook.

«Είναι ντροπή κάποιοι άνθρωποι να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια εθνική έλλειψη σε τεστ για να βγάλουν λεφτά», δήλωσε οργισμένος ο κυβερνητικός βουλευτής Νάιτζελ Μιλς, ζητώντας να σταματήσουν τουλάχιστον οι ιστοσελίδες δημοπρασιών τέτοιες πρακτικές.

Τα φαρμακεία, κυρίως στην Αγγλία, έχουν από καιρό μείνει χωρίς σελφ τεστ ενώ ακόμη και η κρατική σελίδα χορήγησης των συσκευών αυτοδιάγνωσης παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις.

Εκτός από την ακύρωση δρομολογίων όχι μόνο αεροπλάνων αλλά και τρένων εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού (λόγω κρουσμάτων και καραντίνας), αναφέρονται επίσης και ακυρώσεις στα δρομολόγια των… απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα να μη διεξάγεται σε διάφορες περιοχές εντός και εκτός Λονδίνου η αποκομιδή των σκουπιδιών – πράγμα που επίσης συμβαίνει για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Εκτιμάται ότι τις τελευταίες ημέρες οι απουσίες λόγω ασθενείας από υπηρεσίες καθαριότητας και άλλες συναφείς σημειώνουν άνοδο και εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στο 25% του προσωπικού αυτή την εβδομάδα.

Παρά τη χαοτική κατάσταση σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας, τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν κανονικά αυτή την εβδομάδα στη Βρετανία, έστω και με αυξημένους ελέγχους και μέτρα ασφαλείας.

Οι δάσκαλοι καλούνται να προχωρούν σε συγχωνεύσεις τμημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, καθώς το υπουργείο Παιδείας στο Λονδίνο επιθυμία με κάθε τρόπο την επαναλειτουργία των σχολείων.

Παράλληλα προβλέπονται τεστ στα σχολεία, ώστε να υπάρχει κεντρική προμήθεια των τεστ και επί τόπου έλεγχος για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με την τήρηση βεβαίως των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας στην είσοδο και εξέταση των μαθητών, ενώ επιστρέφουν και οι μάσκες στις τάξεις.

Κάθε γυμνάσιο και λύκειο στην Αγγλία θα διαθέτει από ένα κέντρο ελέγχου του κορωνοϊού, όπως ανακοινώθηκε, αν και δεν είναι σαφές αν όλα τα σχολεία έχουν καταφέρει να προμηθευτούν τα απαραίτητα ράπιντ τεστ για τη διαδικασία.