Οι shoplifters (κλέφτες καταστημάτων) στη Βρετανία χρησιμοποιούν το TikTok για να μοιραστούν μεταξύ τους συμβουλές και tips για το πώς να κλέβουν από καταστήματα, ποιές ώρες να χτυπούν, που θα βρουν τι αφύλακτο και σε ποιά καταστήματα η ασφάλεια είναι μειωμένης αντίληψης. Μοιράζονται επίσης τα «τυφλά σημεία» μέσα σε κάθε κατάστημα, ποια είναι απομονωμένα, μακρυά από αστυνομικά τμήματα και χρησιμοποιούν κωδικοποιημένες λέξεις όπως “δανείζομαι” για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα φίλτρα της εφαρμογής.

Ένας χρήστης, ο «x_borrowing.tings_x», έφτιαξε μάλιστα μια λίστα top ten των καταστημάτων στη Βρετανία με βάση το πόσο εύκολο είναι να κλέψεις από αυτά, με την Asda να βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς τα υποκαταστήματά της είναι «τόσο εύκολο» να τα κλέψεις κάποιος. Η Poundland πήρε επτά, επειδή είχε μόνο «μερικές κάμερες και αν σας πιάσουν μπορείτε απλά να πληρώσετε», ενώ η Savers βαθμολογήθηκε μόλις με δύο καθώς έχει αποκτήσει «πολλές κάμερες και το προσωπικό σας ακολουθήσει κατά πόδας αν νομίζει ότι είστε ύποπτος».

Το Superdrug έλαβε πέντε επειδή «η ασφάλεια του ναι μεν βελτιώνεται» αλλά είναι «πανεύκολο να καβαντζώσεις τα λιπ γκλος», ενώ το Wilko έλαβε εννέα επειδή τα αυτοκόλλητα ασφαλείας του «ξεκολλάνε εύκολα» και περνάς από τα μηχανήματα της εξόδου άνετα. Οι συμβουλές που μοιράστηκαν τα online κλεφτρόνια περιλαμβάνουν συμβουλές όπως το να φοράνε φαρδιά ρούχα για να κρύβουν ευκολότερα τα κλοπιμαία, να μην κοιτούν τις κάμερες ασφαλείας και να αποφεύγουν τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς είναι πιο πιθανό να τους κυνηγήσουν.

Πολλοί TikTokers ευχαρίστησαν τους χρήστες για τις συμβουλές τους και καυχήθηκαν για το πόσα κατάφεραν να κλέψουν. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Chris Philp δήλωσε “τρομοκρατημένος” από το γεγονός ότι το TikTok επέτρεψε στις αναρτήσεις να παραμείνουν στην πλατφόρμα του και θα ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τους υπεύθυνους του TikTok.

«Δεν θα έπρεπε να διευκολύνουν την εξάπλωση εγκληματικών πρακτικών», δήλωσε στους Times του Λονδίνου. Σήμερα, η Dame Sharon White, πρόεδρος του John Lewis Partnership, δήλωσε ότι το shoplifting έχει γίνει πλέον “επιδημία”. Χαρακτηριστικά είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να σταματήσει τις οργανωμένες συμμορίες και ζήτησε να τεθεί σε ισχύ σε εθνικό επίπεδο η νομοθεσία της Σκωτίας που καθιστά αδίκημα την κακοποίηση υπαλλήλου λιανικής πώλησης.

Μιλώντας στην εκπομπή Today του Radio 4, είπε: «Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει να διπλασιάζονται οι παραβάσεις». «Όταν σκέφτομαι τους εργαζόμενους στα καταστήματά μας, οι οποίοι εξυμνήθηκαν ως εθνικοί ήρωες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είναι σωστό να πρέπει να ανέχονται κακοποιήσεις και επιθέσεις. «Τα περιστατικά δεν έχουν πάντα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την αστυνομία… και μερικές φορές αυτά τα περιστατικά είχαν και κάποιες βίαιες εξελίξεις». Είπε, επίσης ότι χρειάζεται μια βασιλική επιτροπή για να βοηθήσει στην υποστήριξη των λιανοπωλητών.

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της «επιδημίας shoplifting» η εταιρεία Co-op εισήγαγε στα ράφια της μια σειρά από εικονικά προϊόντα τα οποία οι αγοραστές θα πρέπει να πηγαίνουν στο ταμείο για να τα ανταλλάξουν με τα πραγματικά, ώστε να γίνει πιο δύσκολο για τις οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες να κλέβουν πράγματα “χύμα”. Η αλυσίδα κατέγραψε αύξηση κατά 35% των κλοπών σε καταστήματα τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.

Δέκα παντοπωλεία και επιχειρήσεις λιανικής πώλησης, συμπεριλαμβανομένων των John Lewis, Co-op, Tesco, Sainsbury’s, Waitrose και Next, έφτιαξαν ένα κοινό ταμείο με αρχικό κεφάλαιο 600.000 λίρες για τη χρηματοδότηση εξεύρεσης νέων τρόπων αστυνόμευσης και προστασίας των καταστημάτων καταστημάτων από τις κλοπές. Το πρόγραμμα, που ονομάστηκε “Project Pegasus”, θα προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα παρακολουθούν υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης των κλεφτών καταστημάτων μέσω μιας εθνικής βάσης δεδομένων που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Οι επικεφαλής της αστυνομίας λένε ότι αυτό θα τους δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πού δρουν οι συμμορίες που κλέβουν καταστήματα και σε ποια καταστήματα στοχεύουν. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Chris Philp ζήτησε από την αστυνομία να ετοιμάσει ένα «σχέδιο μηδενικής ανοχής για τη στόχευση της κλοπής καταστημάτων» εντός έξι έως οκτώ εβδομάδων, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η αστυνομία έχει κατηγορηθεί ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες για το shoplifting οι οποίες αυξάνονται με γεωμετρική ταχύτητα. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες- λιανοπωλητές κάποιοι υπάλληλοι τους διστάζουν να καλέσουν την αστυνομία σε περιστατικά shoplifitng ή ακόμα κάνουν και τα στραβά μάτια, καθώς στο τέλος ξέρουν ότι οι κλέφτες δεν θα τιμωρηθούν, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αναγκαστεί να επενδύσουν εκατομμύρια για να αυξήσουν τη χρήση CCTV και να δώσουν στο προσωπικό κάμερες που θα φορούν πάνω τους. Ο πρόεδρος της Asda, Λόρδος Stuart Rose, παραπονέθηκε επίσης ότι η κλοπή σε καταστήματα είχε ουσιαστικά αποποινικοποιηθεί.

«Η κλοπή είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Έχει αποποινικοποιηθεί. Έχει ελαχιστοποιηθεί» και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα δεν θεωρείται πια έγκλημα. Αυτό ενέχει πολλούς σοβαρούς κινδύνους». Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Iceland, Richard Walker, δήλωσε ότι η εταιρεία του δαπανά “περισσότερο χρήματα από ποτέ» για την ασφάλεια, ωστόσο “τα σοβαρά περιστατικά συνεχώς αυξάνονται».

Γράφοντας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, δήλωσε: «Πρόκειται για θέμα ασφάλειας του προσωπικού: η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση και τους πόρους της αστυνομίας, αλλά και τις εξουσίες που έχουν οι αξιωματικοί ασφαλείας μας». Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε: «Έχουμε μηδενική ανοχή στο περιεχόμενο που διευκολύνει ή ενθαρρύνει εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, όπως ορίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητάς μας και θα αφαιρέσουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο βρεθεί».