Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα την υποστήριξή του στη Λιθουανία μεσούσης της έντασης στην Ουκρανία, λέγοντας υποδεχόμενος την ομόλογό του Ινγκρίντα Σιμονίτε ότι το Λονδίνο και το Βίλνιους βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ».

«Είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό όλων των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, «σας υποστηρίζουμε στα προβλήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση στη Λευκορωσία και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε».

Αεροσκάφη και μαχητικά πλοία στην Ουκρανία

Το καθεστώς της Λευκορωσίας, κοντά στη Ρωσία του Πούτιν, έχει κατηγορηθεί ότι ενορχήστρωσε μια εισροή μεταναστών στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προκειμένη περίπτωση στα σύνορά της με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας χαιρέτισε την «κρίσιμης» σημασίας υποστήριξη του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που δημοσίευσε η Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα «καταστροφικό λάθος» και επέμειναν στην ανάγκη να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής και αμυντικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Η συνάντηση πραγματοποιείται την επομένη της ανακοίνωσης του Βερολίνου για την αποστολή 350 επιπλέον στρατιωτών στη Λιθουανία, ενώ το Λονδίνο θα στείλει 350 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία.

Σε ένα άρθρο στους Times σήμερα, ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι εξετάζει την αποστολή βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για την προστασία της νοτιοανατολικής Ευρώπης.