Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες δεν κατέγραψαν σήμερα κανέναν επιπλέον θάνατο από τον νέο κορωνοϊό, σε διάστημα 24 ωρών, μια πρώτη από τις 30 Ιουλίου του 2020, την ώρα που η Βρετανία ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων που συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα.

Οι απολογισμοί, στην αρχή της εβδομάδας, είναι συνήθως χαμηλότεροι, μετά το Σαββατοκύριακο λόγω των καθυστερήσεων στην καταγραφή των κρουσμάτων (η χθεσινή ημέρα ήταν αργία στη χώρα). Ωστόσο, αυτή η μείωση του αριθμού των νεκρών συνιστά ένα καλό συμβολικό νέο για τη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη, με σχεδόν 128.000 θανάτους από την πανδημία.

Καραντίνα και εμβολιασμοί οι «σύμμαχοι»

Είναι αποτέλεσμα μιας μακράς καραντίνας και μιας εκστρατείας μαζικών εμβολιασμών, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, η οποία έχει συμβάλει στη χορήγηση μιας πρώτης δόσης σε περισσότερους από 39 εκατομμύρια ανθρώπους (το 74,9% του ενήλικου πληθυσμού) και μιας δεύτερης σε περισσότερους από 25 εκατομμύρια ανθρώπους (το 48,9% των ενηλίκων).

Παρά τον ενθαρρυντικό αυτό αριθμό, η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 3.165 νέα κρούσματα (σχεδόν 4,5 εκατομμύρια συνολικά), σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, έναν αυξημένο ημερήσιο απολογισμό σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν.

Έπειτα από μια μακρά και αυστηρή καραντίνα τον χειμώνα, η χώρα γνώρισε μια υγειονομική βελτίωση, που της επέτρεψε να χαλαρώσει τους περιορισμούς, όμως βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με μια αύξηση του αριθμού των μολύνσεων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της παραλλαγής Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία.

Στη «μάχη» και το εμβόλιο Johnson & Johnson

Σημειώνεται πως η Βρετανία ενέκρινε, πριν από λίγες ημέρες, και το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Janssen του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου Johnson & Johnson, προσθέτοντας έτσι ένα τέταρτο εμβόλιο στη φαρέτρα της στη μάχη κατά της πανδημίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο αυτό, που έλαβε σήμερα την έγκριση της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής MHRA, θα προστεθεί σε εκείνα της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna που χρησιμοποιούνται ήδη στη χώρα. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τροποποιώντας μια αρχική παραγγελία για 30 εκατομμύρια δόσεις.

Η Βρετανία έχει χορηγήσει στα δύο τρίτα του πληθυσμού την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του COVID-19 και η κυβέρνηση επικαλέστηκε τη χωρίς προηγούμενο «κλίμακα και τον ρυθμό» των εμβολιασμών προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της να μειώσει την παραγγελία της στα 20 εκατομμύρια δόσεις.