Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε δεκαετιών και η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται τον Απρίλιο, δίνοντας ένα περαιτέρω σημάδι ότι η στενότητα παρέμεινε στην αγορά εργασίας παρά την αύξηση των αντίθετων ενδείξεων προς την οικονομική ανάπτυξη.

Το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 3,7% το α’ τρίμηνο του 2022 από 3,8% το προηγούμενο τρίμηνο, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1974, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυξάνεται η απασχόληση τον Απρίλιο

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,8%. Η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ONS, με τον αριθμό των μισθωτών να αυξάνεται κατά 121.000 σε συνολικά 29,5 εκατομμύρια. Η ζήτηση για εργασία παρέμεινε υψηλή, με τις κενές θέσεις εργασίας να αυξάνονται σε νέο ρεκόρ 1,295 εκατομμυρίων.

«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία, υπάρχουν λιγότεροι άνεργοι από τις κενές θέσεις εργασίας», ανέφερε η ONS. Τα μέσα εβδομαδιαία έσοδα των Βρετανών το τρίμηνο έως τον Μάρτιο, εξαιρουμένων των μπόνους, αυξήθηκαν 4,2% σε ετήσια βάση, επιταχυνόμενα από την άνοδο 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση όταν εναρμονίσθηκαν με τον πληθωρισμό. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στο υψηλό τριών δεκαετιών του 7%.