Σε δίνη βυθίζεται βυθίζεται η βρετανική οικονομία, με τη στερλίνα να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους , λόγω της ανησυχίας ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να διατηρήσει το έλλειμμα υπό έλεγχο, καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται κατακόρυφα.
Οι επενδυτές έχουν ενοχληθεί από το κλιμακούμενο βάρος του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, σημειώνει το Bloomberg.
Το χειρότερο σενάριο
Όταν το παγκόσμιο sell off επιταχύνθηκε αυτή την εβδομάδα, τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει χαμηλότερο χρέος από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ιαπωνία, αλλά οι επενδυτές εκτιμούν ότι το ξεπούλημα των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων αποτελεί το αποκορύφωμα των χείριστων σεναρίων αυτή τη στιγμή: επίμονες πιέσεις στις τιμές, διόγκωση του δημόσιου χρέους και χλιαρή οικονομική ανάπτυξη.
Όπως μεταδίδει το BBC, oι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αύξηση του κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει τον αυτοεπιβαλλόμενο κανόνα της να μην δανείζεται για τη χρηματοδότηση των καθημερινών δαπανών.
Αποκλείει επείγουσα παρέμβαση η κυβέρνηση Στάρμερ
Πάντως η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ αποκλείει τη λήψη έκτακτων μέτρων. Απαντώντας σε επείγουσα ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο υπουργός Οικονομικών Ντάρεν Τζόουνς δήλωσε ότι “δεν υπάρχει ανάγκη για επείγουσα παρέμβαση” και ότι οι αγορές “συνεχίζουν να λειτουργούν με ομαλό τρόπο”.
Ωστόσο, ο σκιώδης καγκελάριος Μελ Στράιντ προειδοποίησε ότι το υψηλότερο χρέος και η χαμηλότερη ανάπτυξη δικαιολογημένα προκαλούν πλέον πραγματικές ανησυχίες στο κοινό, στις επιχειρήσεις και στις αγορές.
Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,9% στα 1,226 δολάρια έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, ενώ το κόστος δανεισμού σημείωσε άλμα νωρίτερα μέσα στην ημέρα, προτού σταθεροποιηθεί.
Η στερλίνα συνήθως ενισχύεται όταν αυξάνεται το κόστος δανεισμού, αλλά οι οικονομολόγοι τόνισαν ότι οι ευρύτερες ανησυχίες για την ισχύ της βρετανικής οικονομίας την οδήγησαν χαμηλότερα.
Η κυβέρνηση γενικά ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει σε φόρους. Για να καλύψει αυτό το κενό δανείζεται χρήματα, τα οποία όμως πρέπει να αποπληρωθούν – με τόκο.
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δανειστεί χρήματα είναι η πώληση χρηματοοικονομικών προϊόντων που ονομάζονται ομόλογα.
Οι εκτιμήσεις Ελ Εριάν
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Allianz, δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού σημαίνει ότι το ποσό των τόκων που πληρώνει η κυβέρνηση για το χρέος της αυξάνεται και “τρώει περισσότερα από τα φορολογικά έσοδα, αφήνοντας λιγότερα για άλλα πράγματα”.
Ο Ελ Εριάν πρόσθεσε ότι μπορεί επίσης να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη “η οποία επίσης υπονομεύει τα έσοδα”. “Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών, αν αυτό συνεχιστεί, θα πρέπει να εξετάσει είτε την αύξηση των φόρων είτε την ακόμη μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών – και αυτό θα έχει αντίκτυπο σε όλους”, εκτίμησε ο αναλυτής.
Διαβάστε ακόμη
- Λος Άντζελες: Εκτός ελέγχου η φωτιά, στάχτη χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες
- Η Ριάνα είναι η «βασίλισσα του Αγίου Βαλεντίνου»: «Υποκλιθείτε» λέει
- Καιρός: Εισβολή ψυχρής μάζας φέρνει χιόνια – Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά
- Βασίστηκε το Squid Game σε μια πραγματικά ανατριχιαστική ιστορία από το 1986;