Με στόχο την προστασία όσο γίνεται περισσότερων πολιτών, η Βρετανία αποφάσισε να χορηγήσει την πρώτη δόση των εμβολίων Covid-19 σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα υψηλού κινδύνου, αναβάλλοντας έτσι τη χορήγηση της δεύτερης δόσης
Η απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη καθιστά τη Βρετανία την πρώτη χώρα που προσαρμόζει την εμβολιαστική στρατηγική της αντί να ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα που δίνουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
Την Τρίτη η Βρετανία ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, 53.135 νέες λοιμώξεις, και τα νοσοκομεία της Αγγλίας φτάνουν σε οριακή κατάσταση.
Η αλλαγή στρατηγικής, την οποία πρότεινε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, έρχεται έπειτα από σύσταση της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), σύμφωνα με την οποία οι κλινικές δοκιμές έδειξαν επαρκή προστασία μετά την πρώτη δόση.
Εντός 3 μηνών η δεύτερη δόση
Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πάντως ότι «όλοι θα λάβουν τη δεύτερη δόση εντός 12 εβδομάδων από την πρώτη».
«Η δεύτερη δόση συμπληρώνει την πρώτη και έχει σημασία για την μακροπρόθεσμη προστασία» πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκρίνει το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου την παραγωγή έχει αναλάβει η AstraZeneca.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech θα χορηγηθεί έπειτα από 3-12 εβδομάδες μετά την πρώτη, αντί 21 ημέρες αργότερα. Ομοίως, η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα χορηγείται 4-12 εβδομάδες μετά την πρώτη.
Ομοφωνία ειδικών
Ο επικεφαλής της JVCI για τους εμβολιασμούς, Ουέι Σεν Λιμ, δήλωσε ότι η πρώτη δόση προσφέρει «υψηλό επίπεδο προστασίας» και ότι η προτεραιοποίησή της «θα προστατεύσει τον μέγιστο αριθμό ζωών».
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, επικαλέστηκε αδημοσίευτα αποτελέσματα σε υποομάδα εθελοντών, τα οποία δείχνουν ότι η πρώτη δόση προσφέρει αποτελεσματικότητα 70% εντός 21 ημερών από τη λήψη.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η απόφαση αυτή θα σώσει ζωές» δήλωσε ο Πολ Χάντερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ανατολικής Αγγλίας.
Η απόφαση είναι «συνετή» συμφώνησε ο Στιβεν Έβανς, καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Οι αρχίατροι της Αγγλίας, της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία δηλώνουν τη συμφωνία τους με τη σύσταση της JCVI.