Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σημείωσε ότι «η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησε τεράστιες δυσλειτουργίες».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9,  ο κ. Βορίδης τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο δύο νομοσχέδια. «Το ένα είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η γενικότερη εικόνα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης είναι ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής δημιούργησε τεράστιες δυσλειτουργίες. Υπάρχουν δύο εμβληματικά παραδείγματα: το ένα είναι η Θεσσαλονίκη και το δεύτερο είναι δήμος ο οποίος με 50% και κάτι δεν μπόρεσε ο δήμαρχος να πάρει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφορικά με το τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι θα μειωθεί το ποσοστό της εκλογής του πρώτου γύρου. «Θα γίνεται η κατανομή, θα παίρνει ένα ποσοστό που θα επιτρέπει η πλειοψηφούσα παράταξη να έχει την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και θα βάλουμε ένα όριο εισόδου ώστε να μην έχουμε εκπροσωπήσεις στα περιφερειακά συμβούλια με 0,3%. Παίρνω έναν περιφερειακό σύμβουλο και είμαι και αρχηγός της παράταξης. Το όριο του πλαφόν, το όριο της εκλογής από τον πρώτο γύρο, θα τα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα τα παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο», τόνισε.

«Σύστημα εσωτερικού ελέγχου των κυβερνητικών φορέων»

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά το σύστημα εσωτερικού ελέγχου στους φορείς της γενικής κυβέρνησης: «Θα εφαρμοστεί ένα σύστημα στο οποίο – αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για τη μεθοδική και οργανωμένη αντιμετώπιση της διαφθοράς. Εγκαθιδρύεται ένα σύστημα το οποίο τυποποιεί και εντοπίζει σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης τα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει παραβατική συμπεριφορά και βάζει δικλείδες ασφαλείας, ώστε και οι υπάλληλοι να προστατεύονται και να υπάρχει ένας μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου».

«Οι 15 του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν έναν αρχιεγκληματία»

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά το κείμενο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε. «Οι διαμαρτυρίες είναι ελεύθερες για όλους και για ό,τι θέλουν, ανεξαρτήτως το πόσο απεχθές είναι αυτό που υποστηρίζουν. Υποστηρίζουν έναν αρχιεγκληματία, αρχιδολοφόνο, καταδικασμένο για σωρεία δολοφονιών. Όλοι όμως αξιολογούμε το τι υποστηρίζουν. Πιο εντυπωσιακό πολιτικά, που ακούγεται, είναι ότι υπάρχουν 15 στελέχη, εκ των οποίων πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν κείμενο με το οποίο ανησυχούν γιατί ο Κουφοντίνας δεν πάει στον Κορυδαλλό, που θέλει, και πάει στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό, που εκεί είναι η θέση του γιατί είναι καταδικασμένος τρομοκράτης».

«Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα. Η τρομοκρατία είναι ποινικό αδίκημα», πρόσθεσε ο Μάκης Βορίδης. 

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «ο Κουφοντίνας είναι καταδικασμένος δολοφόνος κατά συρροή, είναι αμετανόητος, ποτέ δεν έχει αλλάξει τη στάση του. Πρέπει, δηλαδή, να κάνουμε τις παραγγελίες του Κουφοντίνα και να μην ακολουθεί αυτό που επιτάσσει ο σωφρονιστικός κώδικας για τη μεταχείρισή του».